Hi, this is miss glimhoofd speaking! Tja, echt prettig is het niet, maar ik behoor dus tot de mensen die all day every day met een shiny hoofd rondloopt. Tot een paar maanden geleden had ik geen idee wat ik eraan kon doen, totdat ik het fenomeen ‘primers’ ontdekte. Matterende primers om precies te zijn! Ik testte de afgelopen tijd 3 budgetvarianten uit en laat vandaag weten of dit nu dé oplossing is tegen een glimmende huid. Lees je mee?

Glimmende huid

Je zou kunnen zeggen dat ik eigenlijk nog een heel jeugdig type ben, want de talgkliertjes in mijn gezicht maken overuren. Als ik ’s ochtends mijn make-up aanbreng, dan zit dit het eerste uur nog mooi. Maar daarna beginnen de eerste tekenen van ‘vette huid’ zich alweer te vertonen en als je me na lunchtijd tegenkomt, dan heb ik een glimmende huid. Iedere dag opnieuw! Ik heb altijd deze doekjes bij de hand, zodat ik mijn huid enigszins kan fatsoeneren, maar ik baal er stiekem vreselijk van. Waarom? Omdat het er zo onverzorgd en viezig uitziet. Alsof ik net een uur in de sportschool heb gestaan, maar dan zonder rood hoofd en plakhaar. Of het nu 30 graden is of min 10: iedere dag zit ik met hetzelfde issue. Daarnaast heb ik pigmentvlekken aan de zwangerschappen overgehouden en dit geeft een heel onrustig beeld in mijn gezicht. Volgens mij heb ik de afgelopen jaren onder een steen gelegen, want toen een vriendin me wees op het bestaan van matterende primers, was mijn eerste reactie: “primers? Wat is dat?“. Na wat uitleg besloot ik op zoek te gaan en er ging een wereld voor me open.

Matterende primers getest de oplossing tegen een glimmende huid - Mama's Meisje blog

Matterende primers

Als je een muur wilt sausen, dan wordt vaak aangeraden om eerst een hechtmiddel, een ‘primer’ op de muur te smeren. Eigenlijk is een primer in de make-upwereld hiermee te vergelijken. Want wanneer je een primer gebruikt, dan bereidt je de huid eigenlijk voor op het aanbrengen van make-up en wil je zorgen voor een mooie ondergrond. In mijn geval testte ik matterende primers. Deze smeerde ik na mijn dagcrème, maar vóór mijn foundation. Als ik getinte dagcrème gebruikte, dan gebruikte ik geen gewone dagcrème en alleen de primer van te voren. Matterende primers beloven je huid er wat frisser en stralender uit te laten zien, je make-up zou er beter door blijven zitten en dus was ik nieuwsgierig! Ik testte drie budgetvarianten uit: matterende primers van HEMA, Etos en Catrice.

HEMA primer anti-shine

Bij HEMA kocht ik een matterende primer: de HEMA primer anti-shine. Dit is een tube met een inhoud van 20 ml en deze kost €4,50. De primer is wit van kleur, geurloos en zuinig in gebruik. Het smeert makkelijk uit en laat geen laagje achter op mijn huid. Allereerst smeerde ik ‘m over mijn dagcrème, maar onder mijn foundation. Hierdoor bleef mijn huid ongeveer een halve dag mat. Daarna begonnen de eerste tekenen van glim alweer op te treden en aan het eind van de dag was de situatie alsof ik geen primer had gebruikt. Vervolgens testte ik ‘m onder mijn getinte dagcrème. Hierbij hield het matte effect iets langer aan, maar niet de gehele dag.

Collage review HEMA primer anti-shine - Mama's Meisje blog

Etos Mattifying primer

De matterende primer van Etos belooft een perfecte basis te creëren voor je foundation. Het voorkomt glimmen met een matte finish en vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en poriën. We gaan het testen! Deze tube bevat 20 ml Mattifying primer en kost €4,99. Deze primer is gelachtig, kleurloos, geurloos en smeert makkelijk uit. Naar mijn mening is het te vergelijken met zijdedruppels die je in je haar smeert, zo zacht voelt het als ik het uitsmeer. Er blijft een licht glanzend laagje achter als ik de primer aanbreng. Toch voel ik dat niet, het plakt niet en trekt helemaal in. Als ik deze primer over mijn dagcrème, maar onder mijn foundation aanbreng, houdt het matte effect vrij lang aan. Ik check steeds in de spiegel en zie dan een fris gezicht. Onder mijn getinte dagcrème is dat hetzelfde verhaal. Ik zie wel wat tekenen van een vette huid tevoorschijn komen, maar dat is pas rond het avondeten. Ik heb overdag geen reden om mijn blotting tissues tevoorschijn te toveren en dat is een goed teken.

collage review Etos Mattifying primer - Mama's Meisje blog

Catrice Prime and Fine Pore Refining Anti-Shine Base

Als laatst testte ik een matterende primer van Catrice. De Catrice Prime and Fine Pore Refining Anti-Shine Base (zo, dat zijn veel woorden voor een primer) kocht ik bij Kruidvat in een tube van 30 ml voor €4,59. Deze primer is wit, heeft een zacht geurtje en smeert iets stroever uit, maar is nog wel goed te doen. Ook belooft de verpakking dat de ‘shine‘ wordt geminimaliseerd, evenals dat de poriën optisch worden verkleind. Deze primer is olie-vrij en ik ben erg benieuwd naar het resultaat als ik ‘m een dagje op heb. Eerlijk gezegd merk ik al geen verschil als ik ‘m aanbreng op mijn huid. Of dat nu over mijn dagcrème of gewoon op mijn ‘onbehandelde’ huid is. Als ik mijn foundation of getinte dagcrème erover aanbreng, is er geen spoortje van een matterend effect te bekennen. En dat effect treedt ook niet op in de loop van de dag… Ik moet dus mijn gezicht bijwerken omdat het er niet uitziet. Jammer!

collage review Catrice prime and fine pore refining anti-shine base keep me matt - Mama's Meisje blog

De oplossing tegen een glimmende huid?

Is een matterende primer nu dé oplossing tegen een glimmende huid? Laten we voorop stellen dat géén van deze primers bestand is tegen hittegolven of een stevige work out. Uit deze drie budgetvarianten komt één duidelijke favoriet naar voren: die van Etos. Hoewel deze niet de gehele dag voor een matterend effect zorgt, ben ik wel zo tevreden over deze primer dat ik ‘m zeker blijf gebruiken. Die van Catrice verdwijnt linea recta in de prullenbak. Van alle geteste matterende primers vind ik deze het slechts presteren, of beter gezegd: niet. Er is geen verschil tussen wel of geen primer opsmeren bij dit product. Die van HEMA werkt voor mij maar een gedeelte van de dag, maar dat is natuurlijk helemaal persoonlijk. Ik ben heel benieuwd of er, naast deze drie matterende primers, nog andere budgetvarianten zijn die je me kunt aanraden? Ook ga ik eens kijken naar een andere huidverzorging die misschien beter aansluit bij mijn huid. Ik ben erg blij dat ik het fenomeen ‘primer’ heb ontdekt! Hierdoor is mijn struggle toch voor een gedeelte opgelost.

Gebruik jij wel eens een primer? Welke kun jij aanraden om een mattere huid te krijgen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

 

 

 

 

Pinterest Matterende primers de oplossing tegen een vette huid - Mama's Meisje blog