De zure kant van bloggen

///De zure kant van bloggen

De zure kant van bloggen

Een tijdje geleden beantwoordde ik al een heleboel vragen over bloggen! Ik vind het één van de leukste dingen die er is en had nooit durven dromen dat dit nu deels mijn werk is. Maar, zoals bij iedere baan, is bloggen écht niet alleen maar leuk! Vandaag vertel ik meer over de zure kant van bloggen. Lees je mee?

De leukste baan van de wereld

Smaken verschillen natuurlijk, maar sinds ik de knoop heb doorgehakt en bloggen de helft van mijn werk is geworden, voel ik me als een vis in het water. Ik vind dat ik de leukste baan van de wereld heb en ben ontzettend blij dat ik ooit de sprong in het diepe waagde om een eigen blog te starten. Van bloggen (een onderdeel van) mijn werk maken is nooit mijn doel geweest toen ik begon. Maar dat ik dit nu wel als werk doe, daar ben ik enorm mee in mijn sas. Echter, zoals het iedere baan betaamt, zijn er natuurlijk ook minder leuke kanten aan het bloggen. En hoewel deze nadelen echt niet opwegen tegen de voordelen, wil ik ze toch graag benoemen. Gewoon om te laten zien dat het heus niet altijd zo zoetsappig en in control is als het misschien lijkt.

Geld verdienen met bloggen

Zoals ik al vaker benoemd heb, ben ik echt geen expert en vertel ik dit allemaal uit mijn eigen ervaring. Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen, want dé vraag die me het allermeest wordt gesteld is: ‘verdien je echt geld met bloggen?‘. Ja, ik verdien geld met bloggen, maar dat is ook gelijk het grote nadeel als blogger en ik denk herkenbaar voor iedereen die een eigen bedrijf heeft. Het is namelijk iedere maand weer spannend: krijg ik een bepaalde hoeveelheid betaalde opdrachten binnen? Zo was december echt een dikke vetpot, maar in januari is het calm after the storm. Aangezien het eten, de verzekering en de hypotheek ook voor mij nog steeds niet gratis is, levert dit wel eens stress op. Om aan het eind van de maand te concluderen dat het (soms ook niet) gelukt is. En een maand later klaag ik weer dat ik het gigantisch druk heb! Deze bijkomstigheid van het ondernemerschap houdt me wel scherp en doet me zeker niet achterover leunen. Maar relaxt is anders 😉

De nadelen negatieve kant zure kant van bloggen - Mama's Meisje blog

Onbegrip

Hoewel bloggen al een stuk bekender is dan jaren geleden (en dus ver voor mijn tijd), stuit ik nog altijd op onbegrip. Het gaat er bij sommige mensen echt niet in dat ik geld verdien met ‘stukjes schrijven‘. Ook denken ze dat je als blogger werkelijk álles gratis krijgt (nee, helaas, anders zou ik me echt veeeel minder druk maken om bovenstaande) en dat je niet zoveel uitvreet op een dag. Ze moesten eens weten… Als ik in gezelschap een foto maak, wordt wel eens de opmerking gemaakt dat die ‘zeker voor mijn blog is‘ en hoewel ik echt heel veel enthousiaste reacties ontvang van familie, vrienden en bekenden die ook regelmatig komen lezen, zijn er toch nog een paar mensen bij wie het glas altijd halfleeg is in plaats van halfvol. Eerder trok ik me dat veel meer aan, maar ik merk dat het nu echt langs me heen gaat. Als ik na mijn uitleg nog steeds op onbegrip stuit, dan wijd ik het maar aan de karaktereigenschappen van die persoon. Sommige mensen willen nu eenmaal overal tegenaan trappen 🙂 De positieve reacties tellen gelukkig driedubbel en aangezien ik zelf helemaal happy ben met wat ik doe, is dit slechts een kleinigheid.

Balans en tijd

Werk en privé: als blogger merk ik dat het allemaal behoorlijk in elkaar verstrengeld zit. Daardoor ben ik per saldo ontzettend veel aan het werk. Het fijne is dan wel weer dat het totaal niet voelt als werk en ik ga maar zelden met tegenzin achter mijn laptop zitten. Dat is vooral het geval als ik weer administratie moet bijwerken of een BTW-aangifte moet doen. Laat mij maar lekker foto’s maken, me buigen over mijn blogplanning en of course typen. En daar gaat ontzettend veel tijd in zitten, vooral ook door social media en mijn tweede bedrijf als virtueel assistent, wat natuurlijk ook aandacht verdient. Doordat het griepvirus hier momenteel al bijna twee maanden flink huishoudt, heb ik de frequentie van het bloggen iets naar beneden geschroefd. Balans houden, het blijft lastig. Maar het grote voordeel (en die hoort eigenlijk helemaal niet in een nadelenlijstje thuis) is de luxe die ik heb om mijn eigen tijd in te delen. Daardoor ben ik soms om 06:00 uur al aan het werk, maar vaker nog tussen 19:00 en 00:00 uur (of 01:00 of 02:00 uur, oeps!). Maar ik vind het zo leuk en dat is wat telt.

Negatieve reacties

Eigenlijk ben ik op dit vlak best lang de dans ontsprongen, gelukkig! De laatste maanden zijn er wat negatieve reacties geplaatst en dat is toch altijd bijzonder. Niet zozeer omdat ik ze niet kan hebben, maar meer door de inhoud van de reacties. Deze werden op nogal grove wijze onder een Facebookpost gezet en daarop heb ik die persoon geblokkeerd. Als blogger heb ik echt wel ingecalculeerd dat ik ook stront over me heen kan krijgen en niet alleen maar leuke, enthousiaste reacties. Maar ik hecht veel meer waarde aan een kritische, inhoudelijke reactie. Daar kan ik namelijk iets mee. Scheldpartijen en beledigingen: ik wijs u daar het gat van de deur. Bye bye, zwaai zwaai.

Nadelen van bloggen - Mama's Meisje blog

Concurrentie

Ik en mijn blog, wij zijn er één van duizenden. Toen ik tweeënhalf jaar geleden mijn eigen blogpagina opende, had ik echt niet de illusie dat ik zo snel zou groeien met Mama’s Meisje. Maar het gebeurde en ik pakte het met beide handen aan. Met steun en positieve reacties van blogcollega’s, maar ook met zure en misgunnende blikken van enkele anderen. Het is altijd slikken als je ziet dat iemand het goed doet (of beter dan jij zou willen), maar in plaats van een fake account aanmaken op één of ander forum en een poging doen me zwart te maken, kan zo’n persoon zich in mijn ogen veel beter focussen op zichzelf. Wat een gemiep! Echt, er waren tijden dat ik alleen maar naar buiten keek, want het gras is altijd groener aan de overkant. Dan baalde ik weer als ik mooie samenwerkingen zag bij andere bloggers en vroeg ik mezelf af waarom ik die niet had. Totdat ik me realiseerde dat ik er geen donder mee opschoot. Werken kreng, dat levert toch veel meer op dan kijken naar wat anderen doen? Sinds ik op die manier naar het bloggen ben gaan kijken, leek het veel meer vanzelf te gaan. En het is zo waardevol om op goede voet met mijn blogcollega’s te staan. De ene keer maakt een ander een vette sprong en de volgende keer ben ik weer aan de beurt. Dat een ander het goed doet wil toch niet zeggen dat we elkaar in de weg zitten? Helaas zijn er, naast een heleboel leuke en lieve bloggers, ook bloggers die daar anders over denken en anderen betichten van copycatting, alsof de Lidl tegen de Aldi zou zeggen: ‘je mag jezelf geen supermarkt meer noemen, want dat zijn wij al!‘. Bloggers die zeggen dat ze wel namen kunnen noemen van mensen die anderen kopiëren, maar serieus: hoe arrogant is het om te denken dat een ander alles van jou jat? Echt, ik heb er geen energie voor en laat die dingen gewoon links liggen. Block erop, geen negativiteit en geen gezeik aan mijn hoofd. Als iemand met modder begint te gooien, dan zou ik de keuze kunnen maken om terug te gooien. Maar ik ben die middelbare school fase echt al zó ontgroeid. Dus geen modder, maar een block erop en life goes on. Leven en laten leven! Zo zijn er ook heus bloggers geweest die kort na het verschijnen van mijn artikelen over hetzelfde onderwerp schreven. Natuurlijk valt me dat op, maar heb ik tijd of zin om er energie in te steken? Ik focus me echt veel liever op mezelf en blijf lekker doorgaan in mijn fijne vibe. Dat werpt zijn vruchten af! Volgens mij is er trouwens werk genoeg voor iedereen 🙂

Kosten

Soms heb ik een tof idee voor een review, maar ik krijg echt niet alle producten toegestuurd. Dus tuig ik weer van supermarkt naar drogist naar supermarkt om allerlei verschillende merken luiers in te slaan voor een luiertest. Ook het überhaupt hebben van een website kost geld en toen ik een tijdje geleden een nieuwe camera aanschafte, hakte dat flink in mijn blogbuffer. Daarom denk ik altijd goed na over mijn uitgaven voor de blog en probeer het altijd te doseren, zodat ik in de tussentijd de buffer weer kan aanvullen na nieuwe verdiensten.

Mijn leven

Door het bijhouden van mijn persoonlijke mamablog vertel ik best veel over mijn leven. Hierdoor stel ik me kwetsbaar op en maakte ik de keuze om bepaalde onderwerpen te behandelen die best gevoelig zijn. Zoals het ontbreken van een roze wolk tijdens mijn zwangerschap. Ook kunnen je woorden verkeerd geïnterpreteerd worden en aangezien alles online staat, kunnen mensen ook misbruik maken van je teksten of afbeeldingen. Ik denk altijd goed na over wat ik op mijn blog plaats en deel sowieso amper herkenbare foto’s van mijn dochters. Hun privacy staat echt hoog op mijn prioriteitenlijst en hoewel ik zelf een heel openhartig persoon ben, denk ik altijd goed na over wat ik schrijf. Ik vraag dan ook regelmatig aan Erik of hij een artikel wil lezen voordat ik het publiceer. Door er op deze manier mee om te gaan, probeer ik zo bewust mogelijk te bloggen en het positief te houden voor alle partijen.

Wat zijn de zure kanten van jouw werk? Wat denk je na het lezen van deze blog? En voor degene die zelf ook bloggen: welke nadelen kun jij nog meer benoemen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

Door |2019-02-19T13:46:42+02:00februari 24th, 2019|Persoonlijk|7 Comments

Over de schrijfster:

7 Comments

 1. Aneta 24 februari 2019 at 08:58 - Reply

  Hoi Karin,
  Wat een mooie en persoonlijke blog heb je geschreven. Ik kwam je post tegen op Instagram. Het is zo waar wat je schrijft. Bloggen is een mooi vak maar het maakt je tegelijkertijd zo breekbaar. Mensen die hun mening al klaar hebben liggen en denken dat je slapen geld verdient. Ze vergeten alleen dat er zo veel achter zit, dan alleen een stukje tekst schrijven. Laat die mensen maar kletsen. Wij weten wel verbeter. Wanneer kwam bij jou de omslag dat je geld begon te verdienen met jou blog? Em hoe hebben merken jou gevonden? Groetjes Ameta
  Aneta onlangs geplaatst…Psychologen van Harvard: Ouders die kinderen positief opvoeden doen deze 5 dingenMy Profile

  • mamasmeisje 24 februari 2019 at 18:33 - Reply

   Hi Aneta,

   Bedankt voor je reactie. Gelukkig wegen de positieve kanten van bloggen voor mij niet op tegen de nadelen 🙂
   Ik begon na ongeveer 11 maanden geld te verdienen met mijn blog. Door bij veel verschillende pr-bureaus ingeschreven te staan en doordat mijn blog groeide leerden diverse merken mijn blog kennen. Ook heb ik zelf diverse merken benaderd!
   Succes met je blog 🙂
   Liefs,
   Karin

 2. Karin 24 februari 2019 at 18:53 - Reply

  Wat herkenbaar… ik ben nog niet zo lang bezig. Maar naast mijn blog ben ik ook nog ZZP-er in de paramedische zorg. Tis elke maand weer kijken hoe het zit, ook al probeer ik natuurlijk wel een aantal grotere opdrachtgevers te krijgen en houden…

  Ik denk dat er altijd zuurpruimen tussen zitten die het andere niet gunnen. Of niet begrijpen waarom je iets doet. Ik vind dat zelf erg moeilijk… probeer het van me af te gooien, maar dat is wel eens lastig.

  Ik vond het erg fijn je blog te lezen!
  Lieve groetjes
  Karin

 3. Petronella 25 februari 2019 at 07:50 - Reply

  Hele eerlijke en mooie blog!
  Xx

 4. An 26 februari 2019 at 05:11 - Reply

  Ik vind het super fijn je te volgen en je stukken te lezen!!! Doe zo verder!

 5. Kimberly 26 februari 2019 at 15:59 - Reply

  Volledig eens met je, het blijft een dingetje die bloggerswereld. Opdrachtgevers die denken dat je het wel gratis kunt doen, misgunnen en veel onbegrip vanuit de omgeving. Er zit een hoop werk achter en veel ervan ziet je omgeving niet. Tot nog toe heb ik geen negatieve geluiden gehoord op de site en socials maar anders zou ik ze ook blokken. Joep doei en de mazzel hoor. Ook dat stukje over de inkomsten herken ik, nu merk ik ook dat ik minder enthousiast ben omdat het ineens zo ongelooflijk stil weer is terwijl je wel je vaste lasten hebt.Het zal vast vanzelf weer komen.
  Kimberly onlangs geplaatst…Mijn nieuwe midi-jurk van AwareMy Profile

 6. Daphne (Daphnes Wereld) 28 februari 2019 at 11:04 - Reply

  Het valt niet mee, dat blog-wereldje. Wij als bloggers willen allemaal wel ons geld er wel mee verdienen, maar ja… Ook al was het in eerste instantie niet de insteek, als je ziet dat een ander het kan, dan gaat er ineens een lichtje op: hé, dat kan ik toch ook? Maar ik merk dat dat nog niet zo gemakkelijk is en heb zwaar respect voor iedere blogger die dat wél voor elkaar krijgt. Al vind ik het soms wel eens zuur dat het bij mij niet zo van de grond komt als ik zou willen… Dat is dat stukje waar jij ook over schrijft: waarom lukt het bij hun wel en bij mij niet? Dat denk ik dan ook wel eens ja. Maar misgunnen? Dat nooit! Helemaal met je eens dat bloggers elkaar meer zouden moeten helpen i.p.v. overal een concurrentiestrijd van te maken!
  Grappig dat bij jou mensen verbaasd zijn dat je betaald krijgt! Bij mij is het net andersom: iedereen denkt altijd dat ik vet betaald krijg voor de verhalen die ik schrijf voor andere platforms. Haha, I wish! Je lift mee op hun bereik en dat is alles wat je eruit haalt. Soms vind ik dat ook wel vervelend hoor. Ik begrijp dat je ergens moet beginnen en dan veel moet investeren. Maar ergens moet er toch rendement uit die investering komen en helaas blijft dat uit. Daar baal ik wel van soms. Het zou fijn zijn om een beetje erkenning te krijgen. Maar goed, ondertussen ploeteren we door en soms kijken we inderdaad een kunstje af van een ander. Beter goed gejat dan slecht bedacht toch? Haha!
  Ik snap wel dat jouw blog het goed doet! Je doet het super leuk en hebt originele items op je site. Vooral de twee tientjes challenge vind ik super! (En super origineel vooral ook!)
  Dus lekker zo doorgaan! Ik kom hier graag!
  Daphne (Daphnes Wereld) onlangs geplaatst…Eindelijk rust!My Profile

Reageer

CommentLuv badge