Dat zwangerschapshormonen en ik geen match made in heaven zijn, is oud nieuws. Maar na de tweede zwangerschap loop ik met iets rond waar ik steeds meer van baal en waar ik graag van af wil… Vandaag vertel ik daar meer over op de blog en hoop ik dat iemand dé tip voor mij heeft!

Zwangerschapshormonen

Toen we voor het eerst kennis maakten mochten we elkaar al niet zo, maar dat we géén match made in heaven zijn, dat weten jullie inmiddels wel. Zwangerschapshormonen zijn nooit mijn beste vriendjes geweest en ze hebben heel wat vervelende kwaaltjes bij me teweeg gebracht. Misselijkheid, bekkenklachten en 45 kilo zwaarder zijn tijdens mijn zwangerschap, dat zijn gelukkig bijkomstigheden die inmiddels weer (bijna) tot het verleden behoren. Maar er is één ding waar ik nog steeds mee rondloop en waar ik steeds meer van baal. Ik wil er erg graag van af en hoop dat er een manier is om me er nooit meer aan te hoeven storen!

Pigmentvlekken na mijn zwangerschap

Nadat Suus in juli 2016 werd geboren, heb ik er ongeveer 8 maanden over gedaan om weer op de been te komen. In het begin kon ik nog niet ver lopen en aangezien onze tuin op z’n kop stond, kwam ik in de maanden vlak na haar geboorte weinig buiten. Dat was het jaar erop wel anders: in mei ging ik een weekendje met vriendinnen naar Groningen, vervolgens gingen we een weekendje naar Texel en het leek wel zomer! Als echte fan van lente en zomer genoot ik dus volop van dat heerlijke zonnetje op het terras en aan het strand. Helaas concludeerde ik al snel een enorme pigmentvlek op mijn voorhoofd, dus factor 50 werd volop gesmeerd en ik ging niet meer met mijn gezicht pal in de zon zitten. In juli 2017, op de eerste verjaardag van Suus, bleek ik voor de tweede keer zwanger en daarna werd de pigmentvlek alleen maar donkerder. Ook kreeg ik pigmentvlekken op mijn jukbeenderen. Helaas trekken ze niet echt meer weg en dus heb ik pigmentvlekken overgehouden na mijn zwangerschap.

img 6309

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker zijn pigmentvlekken in je gezicht die ontstaan tijdens of na de zwangerschap. Deze worden veroorzaakt door de hormonen die je tijdens je zwangerschap aanmaakt. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Door de hormoonhuishouding tijdens je zwangerschap kan je huid op sommige plekken ineens extra pigment aanmaken. Er kunnen pigmentvlekken ontstaan, die soms klein en confetti-achtig zijn en soms groot en grillig. Een andere naam voor zwangerschapsmasker is ‘melasma‘: de vlekken ontstaan vooral op je wangen, voorhoofd, rond je ogen en op je bovenlip. Daar komt het woord ‘masker’ vandaan. Ongeveer de helft tot driekwart van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Een zwangerschapsmasker is niet besmettelijk of schadelijk, maar wel een vervelende kwaal waar de meeste vrouwen (zoals ik) niet op zitten te wachten. Heb je tijdens een eerdere zwangerschap een zwangerschapsmasker gehad? De vlekken kunnen terugkomen zodra je opnieuw zwanger wordt en zijn dan vaak wat donkerder dan de eerste keer. Dat was dus bij mij ook het geval.

Hoe verdwijnt een zwangerschapsmasker?

De vraag die ik mezelf nu al een paar maanden stel, is: “hoe verdwijnt een zwangerschapsmasker?“. Ik heb al verschillende pogingen gedaan en allerlei informatie opgezocht en ingewonnen. Mijn huid was nooit helemaal egaal, want ik had altijd sproetjes. Maar mijn voorhoofd was, op af en toe was onzuiverheden na, wel pigmentvlekvrij en egaal van kleur. Door de vlek op mijn voorhoofd én wangen is de huid van mijn gezicht echt heel onrustig en probeer ik het op allerlei manieren een beetje weg te werken. Me ervan bewust zijnde dat dit allerlei tijdelijke middeltjes zijn, ben ik eigenlijk op zoek naar een definitieve oplossing. Ik zet even op een rijtje wat ik tot nu toe heb geprobeerd!

Dagcrèmes tegen pigmentvlekken

Er zijn verschillende crèmes op de markt die beloven je pigmentvlekken en zwangerschapsmasker te laten verdwijnen. Uiteraard was dit één van de eerste dingen die ik probeerde om van mijn vlekken af te komen. Ik gebruikte de Pigmentcrème van Biodermal. Deze heeft een SPF15 beschermingsfactor, dat is al heel handig in een dagverzorging. Ik heb de crème ruim 8 weken gebruikt en kan er kort over zijn. Deze crème heeft mijn vlekken niet lichter of minder gemaakt. Jammer, want ik had hoge verwachtingen van Biodermal. Ik ben erg benieuwd of anderen wel goede ervaringen hadden of deze hebben aangevuld met het Pigmentserum uit dezelfde lijn?

img 8314

De zon vermijden

Als kind heb ik op Curaçao gewoond en voor een blond meisje met blauwe ogen werd ik gigantisch bruin. Dat is daarna nooit meer anders geweest en zag ik altijd als een heel groot voordeel, maar sinds het zwangerschapsmasker niet meer. Mijn innerlijke zonaanbidder baalde vreselijk, want afgelopen zomer heb ik weinig in de zon gezeten. Met het minste beetje zonlicht werd de vlek op mijn voorhoofd gelijk donkerder. Daarom zat ik alleen met mijn rug in de zon en smeerde ik me dagelijks meerdere keren in met factor 50. Vooral de huid op mijn gezicht! Ik gebruikte een product van Eucerin dat speciaal bedoeld is voor de vette huid, omdat ik daar met zonnebrandcrème snel last van heb. Aangezien ik het product sindsdien bijna dagelijks gebruik, moet het ook over mijn make-up gesmeerd kunnen worden en niet te vet zijn of glimmen. De Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF 50+ bevalt goed, maar het zorgt er natuurlijk niet voor dat de pigmentvlekken verdwijnen. Wel zorgt het ervoor dat deze minder donker worden, dus smeren!

Ontzwangeren

Een zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door de hormonen die je tijdens de zwangerschap aanmaakt. Progesteron en oestrogeen stimuleren de aanmaak van pigment en op sommige plekken kan dus extra pigment worden aangemaakt, waardoor pigmentvlekken in je gezicht of op andere plekken ontstaan. Bijvoorbeeld op je wangen, voorhoofd, rond je ogen en op je bovenlip. Daar komt het woord ‘masker’ vandaan. Ook erfelijkheid kan een oorzaak zijn, dus als je moeder ook een zwangerschapsmasker heeft gehad dan heb jij een grotere kans dat je ook aanleg hebt. Er wordt gezegd dat bij de meeste vrouwen de vlekken vanzelf weer verdwijnen, dus geduld hebben is in deze wel handig. Helaas heb ik niet vooraan in de rij gestaan toen geduld werd uitgedeeld ;) Helaas bleven de vlekken na drie maanden nog steeds zichtbaar en ook nu, na zeven maanden, zitten ze er nog.

Pigmentvlekken camoufleren

Dé musthave in mijn toilettas is toch wel mijn foundation. Op de dagen dat ik de deur niet uitga gebruik ik een getinte dagcrème, maar op dagen dat ik wel op pad ga, gebruik ik foundation, zoals ik laatst in mijn beautyroutine vertelde.  Géén plamuur, maar een foundation die mooi bij mijn teint past. De pigmentvlekken helemaal camoufleren lukt niet zonder een natuurlijk effect te verliezen, dus je ziet het altijd wel door mijn make-up heen. Het voelt een beetje als kiezen tussen twee kwaden: of met een plamuurlaag op m’n bakkes de straat op óf met een lelijke pigmentvlek. Maar tot nu toe heb ik dé oplossing nog niet gevonden…

Dé oplossing tegen een zwangerschapsmasker

Tot nu toe heb ik dus nog niets geprobeerd dat de pigmentvlekken deed verdwenen. Daarom ben ik van plan om een bezoekje te brengen aan mijn huisarts. Er zijn namelijk verschillende crèmes op recept verkrijgbaar die mogelijk wél effectief zijn. Bijvoorbeeld crèmes met meer dan 5% vitamine C, Azelaïnezuur, Vitamine A-zuur, Hydrochinon of Niacinamide. Ook is het mogelijk om speciale peelings te laten doen door een huidtherapeute. Bijvoorbeeld fruitzuurpeelings, waardoor de bovenste huidlaag verweekt en versneld afschilfert. Ook heb ik al eerder een moedervlek in mijn gezicht laten verwijderen met behulp van laserbehandelingen. Ik informeerde bij de huidtherapeute en zij vertelde dat laserbehandelingen ook kunnen worden ingezet om pigmentvlekken te laten verdwijnen. Echter loop je wel kans dat het bij een zwangerschapsmasker juist averechts werkt en de vlekken juist donkerder maakt. Ik ben benieuwd of er vrouwen zijn die ervaring hebben met een crème op recept of laserbehandelingen? Een zwangerschapsmasker kan, ondanks behandelingen, altijd weer terugkomen na blootstelling aan de zon. Ik zal dus altijd vast blijven zitten aan het smeren met een hoge factor, maar dat vind ik verder geen enkel probleem.

Heb jij pigmentvlekken overgehouden aan je zwangerschap? Zijn ze bij jouw weer verdwenen en zo ja: wat heb je hiervoor gedaan? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin