Nu Suus steeds groter wordt, wil ze ook steeds vaker buitenspelen. Buitenspelen op de boerderij: waar letten we op en welke maatregelen nemen wij zodat Suus veilig kan spelen? Ik vertel het je vandaag op de blog! Lees je mee?

Spelen op het boerenerf

Een tijdje geleden schreef ik al eens een blog over opgroeien op de boerderij. Wij wonen op een boerderij en dat betekent dat we geen speeltuintjes in de buurt hebben. Ook ligt onze woning vrij dicht aan een weg waar hard gereden wordt. Buitenaf wonen is heel mooi en geeft onze kinderen veel ruimte en vrijheid om op te groeien, maar er zijn ook aandachtspunten. We willen natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren en door maatregelen te nemen, beschermen we onze kinderen hier tegen. Ik zette voor je op een rijtje welke punten wij op de boerderij tegenkomen en aanpassen zodat onze kindjes met een gerust hart buiten kunnen spelen.

img 7113 2

Een afgesloten tuin

Momenteel staat onze tuin op z’n kop, want we zijn alles opnieuw aan het aanleggen. Wel hebben we een stukje afgezet met hoog gaas, zodat Suus tijdens deze grote tuinverbouwing gewoon buiten kan spelen. We hebben een schutting die op slot kan en deze zit dan ook altijd dicht als Suus in de tuin is. Ik laat haar natuurlijk niet alleen, maar een peuter is sneller dan het licht en om te voorkomen dat ze het erf op gaat, zit deze deur vrijwel altijd op slot. Als de tuin straks klaar is, hebben we de hele tuin omheind en zijn er geen plekken waardoor ze toch per ongeluk op het erf kan belanden. Dat is natuurlijk geen garantie, want ze is nog te klein om alleen te spelen dus ik ben er in principe altijd bij.

Dieren op de boerderij

De stallen waar de koeien in staan, zijn heel makkelijk te betreden omdat de deuren altijd open staan. Suus weet heel goed waar de koeien zijn, want als ze met papa meegaat rent ze graag vooruit en roept bij binnenkomst: “kom koeien!“. Suus kent geen angst en daarom houden we haar altijd als een havik in de gaten in de stal. De komende jaren zullen we stukje bij beetje steeds meer duidelijk moeten maken dat dieren onberekenbaar zijn en dat ze nooit alleen naar de stal mag.

img 7133

Machines, voertuigen en gevaren op het erf

Op de boerderij wordt gewerkt met grote machines, rijden grote voertuigen en liggen er meer gevaren op de loer. Zo komen er leveranciers met vrachtwagens om voer te brengen en rijden er loonwerkers met grote tractors en aanhangers om werk op het land te doen. Het is dus aan ons om ervoor te zorgen dat Suus niet rondbanjert. Als we nu een kijkje nemen, dan til ik haar meestal op of houd haar aan de hand. Als ze straks groter is, moeten we meer uitleg geven over waarom het gevaarlijk is om over het erf te lopen als ze er aan het werk zijn. Ook de mestkelders, ladders naar de hooizolder en dergelijke zijn risicofactoren.

Weersinvloeden en schrale wangen

Als het koud en guur weer is, dan is de invloed hiervan buitenaf sterker dan wanneer je in de woonwijk woont. Bij kou, regen en wind krijgen we op de boerderij een dubbele portie, want er staan geen huizen om ons heen die dit een beetje tegenhouden. Suus maakt dat niets uit, want onze avonturier wil hoe dan ook naar buiten. Met een dikke jas en laarzen aan, een muts op haar hoofd en een sjaal om pak ik haar dik in tegen de kou, maar ik kan niet helemaal voorkomen dat ze schrale, ruwe en droge plekjes krijgt. Bijvoorbeeld in haar gezicht of op haar handen, als die kleine dondersteen haar handschoenen weer heeft uitgetrokken. De meeste mama’s kennen de Babyzalf van Bepanthen, maar wist je dat er ook Bepanthen Beschermende Zalf is voor de oudere kindjes die buitenspelen? Tegenwoordig heb ik zelf ook een tube in huis liggen, want deze zalf verzorgt de buitenspeelplekjes en is het hele jaar door te gebruiken. Kwetsbare plekjes komen natuurlijk niet alleen in het najaar voor, door blote armen en benen is de huid in de zomer extra kwetsbaar. Waterratjes die veel in het zwembad te vinden zijn, ritjes op de fiets en spelen in de speeltuin kunnen kwetsbare huidplekjes veroorzaken. Roodheid, ruwe plekjes en een droge kwetsbare huid die snakt naar intensieve bescherming en verzorging. Bepanthen beschermt en ondersteunt het natuurlijke huidherstel* en helpt de huid haar natuurlijke kracht en evenwicht te behouden. Je kunt Bepanthen Beschermende Zalf regelmatig gebruiken, dit zorgt voor een beschermend laagje op de huid, maar sluit de huid niet af.

collage bepanthen mamasmeisje

*) Bepanthen bevat dexpanthenol. Deze stof heeft de bekende eigenschap het huidherstel te ondersteunen.

Suus kan buiten op avontuur, lekker ontdekken en spelen! Kan jouw kindje veilig buitenspelen? En ken jij de Beschermende Zalf van Bepanthen al? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin 1

 

 

 

 

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

KAG nr. 80-1018-1521