Al sinds de geboorte van Niene krijg ik constant te horen: “wow! Wat is ze groot!”. Die opmerkingen én de praktische dingen waar ik tegenaan liep, deed me weer achter mijn toetsenbordje plaatsnemen om er een blog over te tikken. “Een wagentje vol!” en meer van dat soort opmerkingen, mij zijn ze niet meer vreemd! Je weet dat je mama bent van een grote baby als… Lees je mee?

Hoog geboortegewicht

Al tijdens de zwangerschap werden er veel extra echo’s gemaakt omdat mijn baby groot werd geschat. Even leek het er zelfs op dat ik een geplande keizersnede zou krijgen, omdat ik de vorige keer ook een keizersnede heb gehad. De bevalling van een kindje met een hoog geboortegewicht kán zwaarder zijn en daarom zou ik dan misschien op deze manier bevallen, in verband met het risico voor de oude wond. De groeicurve boog echter weer netjes op de lijn en na 34 weken maakte niemand zich meer ergens druk om. Toen ik met 10 centimeter ontsluiting op de OK belandde voor een keizersnede, ons meisje werd geboren en papa vervolgens trots kwam vertellen dat de kleine meid negen pond woog, vond ik dat best flink. Maar eenmaal opgedroogd en in de kleren was het gewoon mijn kleine bundeltje geluk. Met de nadruk op klein. De enige die nu heel erg groot was, was Suus. Maar daar dachten de mensen om ons heen anders over. En dus krijgen wij vanaf dag één te horen wat we zelf ook al wel geconcludeerd hadden: “wat is ze groot!“.

Je weet dat je mama van een grote baby bent als…

Begrijp me niet verkeerd, ik zal de laatste zijn die ontkent dat haar kind groot is. Dat ze kleren aanheeft die haar zus aanhad op het moment dat ze bijna één werd, daar stond ik ook wel van te kijken. Maar soms word je er gewoon even moe van. Of gaan mensen er té diep op in, zich ermee bemoeien of allerlei rare opmerkingen maken. Gelukkig ben ik niet de enige die dit lijdzaam ondergaat. Toen ik een oproepje plaatste op mijn Instragram Stories, ontplofte mijn inbox. Vele mama’s stuurden hun ervaringen in en dus werd het weer tijd voor een lijstje. Je weet dat je mama van een grote baby bent als…

sam 5206

Maatje 50 een gepasseerd station is

De uitgerekende datum nadert, de vluchttas staat klaar en je checkt nog een keer of je voldoende van alles in de kast hebt liggen. Al aaiend over je bolle babybuik pak je dat ene schattige truitje uit de kast. Oh, wat klein en dan zeggen sommige mensen dat maatje 50 soms nog te groot is voor newborns. Nou, vergeet het maar hoor! Je weet dat je mama van een grote baby bent als maatje 50 een gepasseerd station is. Wat zeg ik? Een hoofdstuk dat compleet wordt overgeslagen! Zeg maar dag tegen die minipakjes en schattigheid, we beginnen gewoon met maat 56 en als we geluk hebben, kunnen ze het vaker dan één keer aan, voordat het in de welbekende bewaarbox op zolder belandt. Ohja, en boxpakjes met van die voetjes eraan: no go!

Je baby drie keer per dag andere kleren aankrijgt

Om dan gelijk maar even door te gaan op die kledingmaatjes: jouw grote baby doet niet aan ‘een half jaar in maat 68‘ en dat soort verschijnselen. Nee, in plaats daarvan kun je je kleine beter drie keer per dag omkleden. Zo weet je tenminste zeker dat hij alle leuke kleertjes in ieder geval één keer aan heeft gehad, voordat hij een groeispurt krijgt en het weer tijd is om de grotere maten tevoorschijn te halen.

Kraamcadeautjes ongebruikt in de kast belanden

Vol verwachting klopt het hart van de kraamvisite: ze hebben hun best gedaan om een leuk cadeautje mee te nemen en na het uitpakken ervan bedank je ze enthousiast! Waarna je, als ze de deur weer uit zijn, de schoentjes, het rompertje of truitje schoorvoetend in de kast legt. Je weet dat je mama van een grote baby bent als kraamcadeautjes al te klein zijn voor het goed en wel gebruikt is. En de armbandjes met naamplaatjes verdwijnen tussen de huidplooitjes.

img 1356

Je baby bij de geboorte twee keer zo zwaar was als de baby van je vriendin

Need I say more? Ik heb foto’s waarbij mijn baby een peuter lijkt en de baby van mijn vriendin een minimensje :D Als je dan tijdens je eerste wandeling vertelt dat je baby net een weekje oud is, kijken mensen je wantrouwend aan…

Er onophoudelijk opmerkingen worden gemaakt

Wat geef je haar te eten?“, “Wow, wat een reus!“, “Geef je haar Pokon ofzo?“. Maar dat is niet het enige, want mama’s van een grote baby krijgen na de 739e keer “Hollands welvaart” echt wel jeuk van die term. Of worden gerustgesteld met: “het komt allemaal goed hoor! Kleine Bertje van buurvrouw/achterneef/vriendin van een tante van een collega die de hond van mijn vader uitlaat“, enzovoorts. Eén mama omschreef het erg treffend: “Je weet dat je mama bent van een grote baby als je kind ongegeneerd wordt gebodyshamed omdat sommige mensen niet willen accepteren dat ieder kindje anders is en ongevraagd opmerkingen maken of advies geven“. Een andere mama vertelde dat ze wantrouwend werd aangekeken toen ze bij de kinderboerderij vertelde dat haar kindje nog geen jaar was. Hij werd op 2 jaar geschat en ze verdachten haar ervan dat ze geen entree wilde betalen… Na “je kunt wel zien dat hij veel eet“, “zo, die ziet er goed uit“, “dat is een heleboel dochter!” en “een bedje vol!” hebben mama’s van een grote baby daar wel een keer genoeg van gehoord.

Je er zelf ook aan moet geloven

Als je dacht dat je de dans kon ontspringen, no way! In mijn geval werd er geconcludeerd dat ik vast blij was met een keizersnede, want zo heb ik mijn baby er niet zelf uit hoeven persen. Tja, ik vind er wat van. Ook zei de verpleegkundige in het ziekenhuis dat ik zelf ‘ook best stevig was‘. Andere mama’s lieten weten dat vreemden hardop hun twijfels over de opvoedskills van moeders in kwestie uitspraken: “wat geef je haar te eten?“. Of, omdat ze zelf slank zijn: “hoe kan dat dan?” en “was je vroeger ook een dikke baby?“.

img 7570 2

Je jongste maar één luiermaat verschilt met grote zus of broer

Sowieso wordt het leeftijdsverschil bij onze dochters veel kleiner geschat dan het daadwerkelijk is. En verschillen ze maar één maat in luiers. Mensen denken dat je een grapje maakt als je vertelt welke kleding- of luiermaat je baby heeft én vragen steeds hoe oud hij of zij is. Je jongste is bezig een inhaalslag te maken op zijn oudere broer of zus en je bent bang dat je nog eens dezelfde maat kleding voor beide gaat aanschaffen. Al moet je de kleding voor je grote baby wel 200 x omslaan, want het is vooral de omvang waarvoor die grotere maat nodig is.

Je baby altijd ouder wordt geschat

Visite die het hoofdje van je baby niet ondersteund of denken dat de kleine al kan zitten. Een grote baby wordt vaak overschat, terwijl je humpie natuurlijk nog veel te klein is om dit soort dingen al te kunnen. Je weet dat je mama van een grote baby bent als je tegen de visite zegt: “pas op met het hoofdje” en ze je dan verbaasd aankijken ;)

Je kleine snel uit de baby-uitzet groeit

Kinderwagen, Maxi-Cosi, Stokke Newborn Set… Heel leuk allemaal maar als je mama bent van een grote baby, kom je voor enkele praktische uitdagingen te staan. Hoe gaat die jongeman hier ooit inpassen tot een half jaar? Want de kinderwagenbak is al snel te klein, terwijl je baby nog niet kan zitten. En dat geldt voor meer babystash

De groeicurve alle pluslijntjes overstijgt

Groot geboren, groter groeien: grote baby’s volgen lekker hun eigen lijntje op de groeicurve. Boven de pluslijntjes welteverstaan!

Je meer baby hebt om van te houden!

Groot, klein, chubby of minder plooitjes: alle mama’s vinden hun kindje(s) de allermooiste, allerliefste en dat is onvoorwaardelijk. Mama’s van een grote baby hebben gewoon iets meer baby om van te houden!

Heb jij nog een aanvulling voor dit lijstje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!
liefs karin 1