Een draagdoek: niets voor mij! Of toch wel?

/, Verzorging/Een draagdoek: niets voor mij! Of toch wel?

Een draagdoek: niets voor mij! Of toch wel?

Een draagdoek? Toen ik Suus kreeg, moest ik er niet aan denken! Vandaag vertel ik waarom niet en hoe het zover kwam dat ik tóch een draagdoek heb aangeschaft. Ook vertel ik hoe die draagdoek mij tot nu toe bevalt. Lees je mee?

Een draagdoek is echt niets voor mij

Ik weet nog dat ik met Suus bij de huisarts zat toen ze net een maandje oud was. Ze spuugde ontzettend veel en ik wist me echt geen raad meer. We stapten over op andere flesvoeding en de huisarts adviseerde me om te gaan dragen. Ik kreeg ook een leendoek mee om het uit te proberen. Je weet wel, zo’n geweven doek in Afrikaanse print. Totaal, echt helemaal niets voor mij, vond ik op dat moment. Ik was daar veel te nuchter voor, had er een beeld van dat dat iets was voor mensen met een meer alternatieve leefstijl en dus retourneerde ik de leendoek ongebruikt weer terug. Gelukkig ging het na twee maanden weer helemaal goed met Suus en zo verdween het dragen helemaal uit beeld.

Dragen bij de komst van de tweede

En toen raakte ik zwanger van Niene. Suus kon toen nog niet eens lopen, al leerde ze dat gelukkig wel voordat Niene geboren werd. Wel werd me steeds duidelijker dat ‘je handen vrij hebben‘ met twee kinderen nogal onmogelijk leek. Laten we het een uitdaging noemen 😉 . Ik besloot eerst even af te wachten hoe het allemaal zou gaan met twee kindjes, maar mede door ervaringen van familie en vriendinnen begon ik me steeds meer te interesseren voor het dragen. Toen bleek dat Niene best veel op de arm wilde en behoefte had aan contact met mama, besloot ik me toch te oriënteren op een draagdoek. Ik schafte de ByKay geweven draagdoek aan.

Mijn ervaringen met de ByKay Woven Wrap Deluxe

Wat dragen betreft ben ik geen expert en ik deel dus ook alleen mijn persoonlijke ervaring met de draagdoek die ik zelf heb gekocht. Voordat ik een keuze maakte, woog ik eerst voor mezelf af of ik een draagzak of draagdoek wilde. Ik besloot eerst voor een draagdoek te gaan, omdat me dat prettiger leek voor mijn newborn. Ik kreeg als tip om goed op te letten of de draagdoek ergonomisch is. Dit houdt in dat je kindje in de ‘kikkerhouding’ in de draagdoek zit. Dat betekent dat de knietjes hoger zitten dan de billetjes en het ruggetje bol is, zodat het gewicht van de baby niet op het kruis rust en de beentjes niet bungelen. De ByKay Woven Wrap Deluxe is ergonomisch en op verschillende manieren te knopen. Ik koos voor de uitvoering ‘denim stonewashed‘, omdat ik die simpelweg het mooist vind. Op de website van ByKay zijn verschillende filmpjes te zien waarin de knooptechnieken duidelijk worden uitgelegd. Toch was het voor mij flink oefenen en kan ik Niene nog niet alleen in de doek doen. Het blijft dus oefenen en met de warme dagen van de laatste tijd heb ik haar helemaal niet in de doek gehad, omdat dat voor ons beide niet comfortabel is. Ook merk ik dat ze al een stuk relaxter en vrolijker is, dus ik heb dan zelf ook niet zoveel behoefte om haar rond te dragen. Ik zet de draagdoek dus alleen in als ze troost nodig heeft en gelukkig is dat de laatste maand zelden zo. Omdat ik de draagdoek best lastig vind om te knopen (het moet echt wel strak zitten om de houding voor mij én voor Niene goed te hebben), zou ik ook wel eens willen ervaren hoe een draagzak is. Bijvoorbeeld met van die handige click-systemen. Wie weet komt dat er nog eens van! Voor nu redden we ons met de draagdoek en moet ik blijven oefenen om ‘m goed te kunnen knopen. Wat me wel meevalt is dat ik de doek gelijk vertrouwde. Ik ben nooit bang geweest dat ze eruit zou vallen of iets dergelijks. En als ze er dan eenmaal goed in zit, ziet het er ook echt mooi uit, vind ik zelf. En is het zowel voor Niene als voor mij ontspannen, want lichamelijk kan ik het ook goed aan. Ik ben dus positief over de draagdoek, maar ook wel nieuwsgierig naar een ‘makkelijker‘ systeem!

Hoe is jouw ervaring met dragen? En welke draagdoek of draagzak gebruik jij? Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Door |2018-07-14T19:45:45+02:00juni 9th, 2018|Persoonlijk, Verzorging|9 Comments

Over de schrijfster:

9 Comments

 1. Louke 9 juni 2018 at 07:52 - Reply

  Ik heb de tula free toch grow, en die is super handig. Makkelijk aan en uit en lukt in m’n eentje. En ook niet onbelangrijk, verkrijgbaar met leuke printjes!

 2. Mathiske 9 juni 2018 at 08:52 - Reply

  Wij hebben de drager van bykay, ben er heel erg tevreden over. Ideaal! Als ik nu zou mogen kiezen zou ik misschien voor een tula gaan. Maar het fijne aan de bykay is dat ze er tot peuter in kunnen en je hem ook op de rug kunt gebruiken
  Mathiske onlangs geplaatst…weekoverzicht -Week 23- Zindelijk!My Profile

 3. Lesley 9 juni 2018 at 11:54 - Reply

  Heb mijn draagdoek pas een keer gebruikt, toen kreeg ik weer verschrikkelijk pijn in mijn bekken. Nu durf ik hem dus eigenlijk niet meer te gebruiken. ?

  • Rianne 9 juni 2018 at 22:08 - Reply

   Ik had ok veel rugklachten met een draagdoek. Nu een tula free to grow en dit gaat prima?

 4. Yara 9 juni 2018 at 13:02 - Reply

  Bij mijn oudste hebben we een draagzak gebruikt, de easia van Maxi Cosi. Wat een onding.. voor zowel kind als mij niet prettig. Nu is haar broertje geboren, 13 maanden na haar, en loopt ze zelf nog niet. Ik zocht dus een alternatief voor de draagzak. Ik stuitte op de elastische draagdoek van Bam + Boe, en ik ben helemaal verkocht. De doek is betaalbaar, mooi, voelt prettig aan, en is zelfs voor een leek makkelijk te knopen. Mijn zoon is er dol op!

 5. Sanne 9 juni 2018 at 20:52 - Reply

  Ik had een rekbare doek. Maar na drie keer dragen bleek dat geen combi met onze baby, die al heel vroeg om zich heen wilde kijken en met de knopen die je met een rekbare doek maakt gaat dat niet. Vond het ook gedoe. Toen kwam er een tula free to grow en wat is dat ding z’n geld waard. Wij hebben veel gedragen en nog steeds (11,5 maand en 10,7 kilo inmiddels) draag ik mijn zoontje erin. Zowel op de buik als de rug. Ik vind het ideaal, klik en klaar. En als ik eens ergens op de fiets heen ga, heb ik vaak alleen de draagzak mee (wordt met meerdere kindjes natuurlijk anders). Vind het ook nog altijd heerlijk, je kind zo dichtbij. En hij vind het ook erg fijn.

 6. Marieke 9 juni 2018 at 21:06 - Reply

  Toen Giulia 8 weken oud was, ben ik ook begonnen met dragen. Eerst in geleende doeken van een vriendin. Ik heb alles wel geprobeerd, van Oscha tot Hoppediz en uiteindelijk vond ik mijn droomdoek in de LennyLamb vanilla lace.
  Helaas was deze vrij lang en lukte het knopen niet, doordat ik door operaties en fibromyalgie te weinig kracht in mijn handen heb. Sindsdien heb ik Tula en ik zweer erbij. Maar helaas zijn mijn draagdagen zo goed als over. Al mag de draagzak van de zomer toch echt nog mee naar Italië
  Marieke onlangs geplaatst…De 15 reisdilemma’s tagMy Profile

 7. Anne 10 juni 2018 at 00:41 - Reply

  Wij hebben de tule freeto growdraagzak. Ze vindt hem erg fijn en wij ook. Ook makkelijk zelf om te doen zonder hulp!

 8. Carine 10 juni 2018 at 21:15 - Reply

  Wat ik je echt kan aanraden is een draagconsult waarbij je meerdere dragers kan uitproberen. Hier in Zwolle is ook de mogelijkheid om een drager te huren. En wacht niet te lang…voordat je het weet willen ze zelluf lopen! En een drager/doek kun je vaak weer goed verkopen.

Reageer

CommentLuv badge