Drinkbekers: ze zijn er in allerlei soorten en maten. Er is zoveel aanbod maar welke drinkbeker is de beste keuze en op welk moment? Ik vertel over onze ervaring en zocht met behulp van professionals voor je uit wat het advies is! 

Welke drinkbeker moet ik kiezen?

Tijdens mijn eerste zwangerschap haalde ik enkele bekende zwangerschapsboxen bij diverse winkels op en bezocht ik de Negenmaandenbeurs. Eén van de meest voorkomende kadootjes die ik in die boxen en op de beurs aantrof, waren drinkbekers en flesjes van allerlei verschillende merken en in alle soorten en maten. Ik verzamelde ze en deed ze in een mand in het keukenkastje. Aangezien Suus na haar geboorte flesvoeding kreeg, gebruikten we die drinkbekers in eerste instantie niet. Maar toen ze eenmaal wat groter werd, vond ik het erg lastig om te bepalen met welke drinkbeker ik moest beginnen. Gaandeweg de tijd hebben we al verschillende exemplaren versleten en aangezien ze nu interesse begint te krijgen in de gewone beker, vroeg ik me af: welke drinkbeker moet ik kiezen en op welk moment?

SAM 4929

Van fles naar zelf uit een beker drinken

Zoals gezegd, begon Suus met een fles. We startten destijds met een fles van dr. Brown, maar toen we over gingen op dikkere voeding maakten we de overstap naar Difrax. Toen ze ongeveer zes maanden was, begonnen we met een drinkbeker. Ik koos eerst voor een tuitbeker met een harde tuit, maar omdat Suus hier geen moeite voor hoefde te doen (de vloeistof liep er zo uit), verslikte ze zich en was dit voor haar geen succes. Enkele andere tuitbekers passeerden de revue maar bij geen enkele beker ging het drinken soepel. Daarom kocht ik een beker met handvaten en een zachte speen. Dat ging een stuk beter! Rondom haar tiende maand kochten we een rietjesbeker. Het heeft even geduurd voordat ze het door had, maar sindsdien drinkt ze dus uit de rietjesbeker. Wel wil ze de laatste maand graag uit de gewone beker drinken. Ik ben dus van plan om een oefenbeker voor haar te kopen. Nu giet ze de inhoud in één keer achterover waardoor alles over haar kleren komt in plaats van het op te drinken.

SAM 4931

Tuitbeker, rietjesbeker, oefenbeker… Al die keuzes!

Bij Suus was het dus zoeken naar de juiste beker. Maar ik las ook veel tegenstrijdige adviezen: de één zegt dat een tuitbeker wel mag, de ander adviseert om zo vroeg mogelijk uit een ‘gewone‘ beker te laten drinken. Wanneer doe je het als moeder nu goed? En hoeveel effect heeft het om het mond- en kaakgebied, het leren praten en dat soort dingen? Iets waar ik steeds meer over nadacht en daarom besloot ik de hulp in te roepen van de werkgroep Prelogopedie. Zij behandelen jonge kinderen van 0 tot 2 jaar waarbij sprake is van eet- en drinkproblemen en eventuele slikstoornissen. Voorkomen is beter dan genezen en aangezien ik jullie graag correcte informatie laat lezen, zette ik de adviezen die zij geven voor je op een rijtje.

Advies van professionals: welke beker kan ik gebruiken?

Op welk moment je begint met het aanbieden van een beker en welke soort je dan kiest, is afhankelijk van de ontwikkelingsmogelijkheden van je kindje en natuurlijk wanneer jij het nodig vindt om te starten. Er zijn verschillende bekers verkrijgbaar die allemaal een eigen ‘mondmotoriek‘ vereisen van je kleintje. Ik heb op een rijtje gezet welke adviezen worden gegeven door de werkgroep Prelogopedie.

  • Als algemeen advies geldt: geef je kindje geen fles mee naar bed en biedt een variatie aan soorten bekers aan.
  • In het verleden werd een tuitbeker afgeraden, omdat dit een slechte invloed zou hebben op de vorming van kaak en gebit en de motoriek van de tong. In principe kan een tuitbeker gewoon gegeven worden, mits het kindje de tong niet steeds onder het tuitje over de onderlip laat gaan. Als dit wel het geval is, is het niet zo verstandig om deze beker te gebruiken. Een kwestie van observeren.
  • Uit een rietje drinken is iets dat kinderen meestal tussen het eerste en tweede levensjaar leren. Rietjesbekers zijn er in allerlei soorten verkrijgbaar, bijvoorbeeld: harde en zachte rietjes, korte en lange rietjes. Verstandig is om met een kort rietje te beginnen, zodat er minder zuigkracht wordt gevraagd en het kindje deze techniek sneller onder de knie heeft.
  • De overstap naar een gewone beker kan gemaakt worden door middel van een oefenbeker. Een oefenbeker heeft een speciale rand waardoor de inhoud niet in één keer achterover gekieperd kan worden. Dat scheelt een hoop geknoei! Er zijn modellen verkrijgbaar met én zonder handvaten. Ook zijn er bekers met een neusuitsparing, waardoor je makkelijker mee kunt kijken hoeveel er nog in de beker zit. Bij de laatste slok hoeft je kindje niet helemaal achterover te buigen, dit is vooral handig voor kindjes die zich snel verslikken.
  • Wanneer je kindje toe is aan het oefenen met een gewone beker, is per kind verschillend. In principe kunnen kinderen vanaf 9 maanden al een paar slokjes uit een gewone beker nemen. Leren drinken uit een gewone beker kost tijd, dus kun je het drinken daarnaast ook aanbieden in één van de andere genoemde bekers. Het drinken uit een gewone beker kan ook eerst geoefend worden met bijvoorbeeld yoghurt of verdunde gladde fruithap. Dit is iets dikker en komt dus wat ‘langzamer‘ naar de mond toe.

Wil je de uitgebreide versie van dit advies nalezen? Neem dan een kijkje op deze website. Wij gaan aan de slag met een oefenbeker en aangezien Suus er veel interesse in heeft, oefenen we ook met de gewone beker!

Vind jij al die keuzes op het gebied van drinkbekers en flessen ook wel eens verwarrend? Uit welke beker drinkt jouw kindje? En hoe ging het oefenen met de gewone beker? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin