Van carrièrevrouw naar werkloos en zwanger

/, Persoonlijk/Van carrièrevrouw naar werkloos en zwanger

Van carrièrevrouw naar werkloos en zwanger

Van HBO afgestudeerde naar werkloos en zwanger… Mijn carrière is tot nu toe verre van wat ik voor ogen had en ik baal er keihard van. Hoe dit allemaal zo gekomen is, vertel ik vandaag uitgebreid op de blog.

Van verpleegkundige naar diëtist

Zestien jaar was ik toen ik mijn Havo diploma in handen kreeg. Blij, opgelucht en zeker van mijn zaak, want nu zou het ‘echte’ leven beginnen. De studie die ik had uitgekozen was er eentje waar ik al jaren van droomde. Verpleegkundige, dat was mij op het lijf geschreven… Dacht ik, want na een jaar stopte ik weer met deze studie. Na twee stages en talloze ‘ik-val-nu-echt-flauw‘ momenten, kwam ik erachter dat ik toch niet zo goed tegen bloed, wonden en meer van dit soort medische taferelen kon als ik had verwacht. Tegen de tijd dat de patiënt die een lumbaalpunctie onderging zich drukker maakte over mij (wit weggetrokken en compleet tegen de vlakte gegaan), dan ik om de patiënt, wist ik dat dit toch niet zo’n geslaagd plan was. Ik ging er een jaar tussenuit en werkte onder andere in een speelgoedwinkel en een tuincentrum. Natuurlijk wilde ik wel verder studeren, maar wat? Mijn hart lag in de zorg, maar zonder die bloederige taferelen. Uiteindelijk bezocht ik een open dag van de opleiding Voeding & Diëtetiek en besloot ik me in te schrijven. Ik zou diëtist worden!

Ingestorte markt na mijn studie

Ik ging op kamers in Groningen en begon vol goede moed aan deze vierjarige HBO opleiding. Ontzettend interessant en een geweldige tijd heb ik gehad. We zaten regelmatig met medestudenten te surfen op vacaturesites. Het aanbod was overweldigend en we hadden allemaal vertrouwen in een mooie baan als we eenmaal afgestudeerd waren. Ik studeerde af in de zomer van 2011 en het toeval wilde dat ik gelijk werd aangenomen als diëtist bij de thuiszorg. Mijn zelfvertrouwen was hoger dan hoog en ik voelde me echt tevreden over mijn keuze. Zie je nou wel, ik had gewoon dat papiertje op zak én een goede baan: die carrière kon beginnen! Ik wilde eerst ervaring opdoen in de thuiszorg en dan hoopte ik in de toekomst de overstap te maken naar het ziekenhuis. Al trok de ouderenzorg me ook enorm, omdat ik vanaf mijn 17e (en ook destijds, na deze studie nog) een bijbaantje had in de schoonmaak en op de huiskamer bij het verpleeghuis in ons dorp. Tegen het einde van 2011 werd bekend dat de zorgverzekeraar de vergoeding voor de diëtist zou schrappen uit de basisverzekering. De markt stortte in het begin van 2012 gigantisch snel in en omdat ik als laatst was aangenomen, vloog ik er het eerst weer uit.

Terugvallen op bijbaan en plan B

Gelukkig had ik nog steeds mijn bijbaan en omdat ik daar een 0-uren contract had voor onbepaalde tijd, kon ik ontzettend veel werken. Ook nam ik er nog een schoonmaakbaantje in de thuiszorg bij. Met markeerstiften kleurde ik in mijn agenda wanneer ik waar moest zijn en soms werkte ik overdag in de schoonmaak, at ik thuis een warme hap en draaide dan nog een avonddienst in de huiskamer bij dementerende verpleeghuisbewoners. Hoewel ik het ontzettend leuk vond en een groep hele fijne collega’s had, dacht ik wel na over de toekomst. Want wat zou ik nu moeten doen? De diëtetiek was behoorlijk ingestort en het zou ontzettend lang duren voordat dat hersteld was. In die tijd had je de langstudeerboete: als ik opnieuw aan een HBO opleiding zou beginnen, zou het collegegeld voor mij onbetaalbaar zijn. Dit was dus geen optie. Ik besloot op zoek te gaan naar een BBL-opleidingsplek en kwam uit bij een apotheek. Ik werkte drie dagen per week als apothekersassistente en ging daarnaast een dag per week naar school. Na twee jaar haalde ik ook hier mijn diploma en was opgelucht: ik had weliswaar een MBO-diploma, maar ik kon nu gewoon aan het werk en mijn plan B was dus gelukt. Aan het eind van mijn opleiding was het me zelfs nog gelukt om een nieuwe baan te vinden, dus ik voelde me de koning te rijk!

En toen werd ik zwanger

Ruim anderhalf jaar werkte ik met veel plezier als apothekersassistente op een superfijne plek. Ik leerde er ontzettend veel en had een hele fijne groep collega’s. Maar privé begon het op een ander vlak te kriebelen: we wilden graag proberen zwanger te worden. Dit lukte vrijwel direct en als snel deelde ik het goede nieuws op mijn werk. Helaas werd mijn tijdelijke contract niet omgezet in een vast contract, hoewel daar enkele weken eerder heel andere beloftes over waren gedaan. Ik was ongeveer 16 weken zwanger en ik raakte in een vreselijke dip. Zwanger, werkloos en nu dan??? Het beeld van een gespreid bedje voor onze baby stortte helemaal in, net als mijn drang naar onafhankelijk zijn. Want hoewel Erik me echt probeerde gerust te stellen, hij heeft immers een goede baan, voelde het voor mij ontzettend als falen. Ik herpakte mezelf en solliciteerde me een ongeluk. Met 32 weken werd ik aangenomen bij een apotheek en kon ik met een gerust hart aan mijn verlof beginnen.

Bekkeninstabiliteit en hormonen bij een tweede zwangerschap

Met 32 weken wist ik nog niet wat de laatste weken zwanger zijn voor mij in petto had. Ik kwam in de laatste vier weken ineens 20 kilo extra aan (in totaal 45 kilo) en daardoor kon ik amper meer lopen. Mijn lichaam raakte zwaar overbelast en uit balans. Dat ik na de bevalling in tweeënhalve week ook nog 27 kilo afviel, kon mijn lichaam helemaal niet bolwerken. Hoewel ik in die laatste weken al bekkenklachten had, namen ze na de bevalling alleen maar toe. Tegen de tijd dat ik aan mijn eerste werkdag begon, zei mijn hoofd ‘ja‘, terwijl mijn lichaam ‘nee‘ schreeuwde. En zo zat ik na twee weken weer werkloos thuis. Het duurde ruim acht maanden tot ik er enigszins bovenop was, maar staand werken zoals ik in de apotheek veel deed, zat er echt niet in. Gelukkig kreeg ik de geweldige kans om als medisch secretaresse in een ziekenhuis aan de slag te gaan. Totdat ik zwanger werd van baby nummer twee. Zoals ik vorige maand vertelde, zat ik vanaf heel vroeg in de zwangerschap compleet in de knoop en belandde ik weer thuis. Dus here we are again: werkloos en zwanger.

Ik wil iets, maar wat?

Van carrièrevrouw naar werkloos en zwanger: totaal anders dan ik me ooit had voorgesteld en ooit had gewenst. Het voelt zo klote, want ik voel me op werkgebied een vreselijke mislukking en omdat ik een uitkering ontvang heb ik regelmatig te maken met allerlei (voor)oordelen. Hoe fijn is het dan om dit even van me af te kunnen schrijven en nogmaals te benadrukken dat ik er niet zelf om gevraagd heb? Heel fijn! Gelukkig blijf ik niet te lang in deze jankstemming hangen en heb ik voor mezelf besloten om de komende maanden een gezonde en mooie baby op de wereld te zetten. Dat is op dit moment het allerbelangrijkste en aangezien ook deze zwangerschap niet één uit de boekjes is, richt ik me daar volledig op. Maar ik probeer ook voor mezelf uit te zoeken wat ik wil. Ik wil namelijk heel graag iets, maar wat? Bloggen is een passie die ik enkele maanden na de geboorte van Suus ontdekte. Misschien moet ik me daar de komende maanden op gaan richten en dan eens kijken hoe dat zich ontwikkelt. Ook ben ik erg benieuwd naar de ervaringen van andere vrouwen:

Wat heb jij gedaan om uit te zoeken wat je wilde? Heb je dit zelf uitgezocht of heb je hulp gehad? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

 

Door |2018-07-14T19:52:58+02:00november 11th, 2017|Persoonlijk, Persoonlijk|9 Comments

Over de schrijfster:

9 Comments

 1. Christa 11 november 2017 at 07:48 - Reply

  Wat is het voor jouw waardeloos gelopen!
  Op dit vlak hebben je ex-werkgevers echt gefaald. Er is 100% vergoeding voor (zieke) zwangere vrouwen wat heel veel werkgevers niet weten en dat maakt de situatie alleen maar erger. Ik heb 5,5 jaar bij het UWV gewerkt en dit soort situaties komen zoveel voor! Echt schandalig!
  Richt je nu vooral eerst op je tweede baby zoals je dat zo mooi zegt. Wie weet wordt je straks een ervaren betaalde blogster!

 2. Naomi 11 november 2017 at 14:42 - Reply

  Hey meis, dat is balen. Ik kreeg juist na de bevalling een carrière boost omdat ik beter wist welke kant ik op wilde gaan. Als ik jou was (altijd makkelijker om het voor een ander in te vullen) zou ik terug gaan naar je eerste echte passie: diëtiste. Je kunt daar over bloggen en online diensten aanbieden. Ik denk dat er wel een markt voor is. Je lijkt mij ondernemend en slim genoeg, volgens mij ook een doorzetter … die nu even een dip heeft, dat kan gebeuren. Ik had het ook na mijn studie, afgestudeerd, drs. als titel maar ik begon als iemand zijn assistent. ..

 3. Cynthia 11 november 2017 at 18:42 - Reply

  Wat ik wilde was een eigen onderneming. Dat wilde ik al jaren en dat heb ik zelf bedacht. Het lukte en nu werk ik er hard aan succes te hebben. Neem jij nu maar tijd voor jezelf en de baby. Dingen lopen zoals ze moeten lopen. Ik geloof het echt! ?

 4. Wendy 22 mei 2018 at 21:50 - Reply

  Jeetje! Wat een verhaal! Zat je ook niet mee zeg 🙁
  Ik ben een vreselijke jobhopper.. maar niet omdat ik dat wil! Steedsax 3 jr ergens werken omdat contract niet verlengd wordt om (voor hun zinvolle) voor mij nutteloze redenen, of faillissement. Met als toppunt contract niet verlengd worden vanwege zwangerschap. Al zullen ze dat nooit toegeven natuurlijk, maar ik heb er alle bewijs voor. Ik wilde er inmiddels alleen zelf al niet meer werken dus heb er niets mee gedaan. Was geen leuke apotheek dus interesseerde me in dat opzichte ook niet veel. Maar het werk zelf miste ik wel! Na de bevalling een tijdje in de thuiszorg gewerkt maar gelukkig sinds 1,5 jr weer in de apotheek. En ga over 4 wkn met verlof 🙂 en tijdje terug nog een nieuw tijdelijk contract gekregen dus ga in oktober gewoon weer lekker daar aan de slag. Was er zo bang voor weer op straat te staan, maar gelukkig voor nix zorgen om gemaakt. Had er wel beetje trauma van..

 5. Mariëlle 23 mei 2018 at 00:24 - Reply

  2011 diploma pabo 2016 diploma master sen erbij gehaald 2018 nog steeds geen vast contract en zwanger. Voel me soms ook echt n mislukking. Ik hoop nog maar denk dat t niks meer word in t onderwijs

 6. Ilse 23 mei 2018 at 10:14 - Reply

  Wat rot is het gegaan bij jou zeg! Tijdens mijn zwangerschap is mijn contract destijds ook niet verlengd, maar ik zat op die werkplek ook totaal niet op mijn plek en had de luxe om er een jaar tussenuit te gaan qua werk. Voor nu zou ik zeggen; richt je op he kindje(s), je lichaam en als je geniet van het bloggen ga er dan vooral mee door en bekijk je mogelijkheden. Plezier hebben in wat je doet is zo belangrijk

 7. Saira 21 augustus 2018 at 20:09 - Reply

  Ik heb na mijn zwangerschap (2013) een start gemaakt met de lerarenopleiding Engels. De markt in de randstad is ontzettend goed voor leraren Engels. Voor leraren geldt regulier collegegeld, dus betaalbaar. Ik studeer dit jaar (2018) af. Heb er altijd naast gewerkt. Was wel ontzettend zwaar. Tegen topsport aan!

 8. Mar 24 augustus 2018 at 15:41 - Reply

  dat zwanger en werkloos is niet herkenbaar maar de rest wel. Ook ik ben na wat onzwervingen op de pabo bij de studie voeding en dietetiek terecht gekomen. Maar helaas was ik net afgestudeerd op het moment dat de markt in elkaar zakte dus wel een diploma op zak maar geen baan. Dus ben ik blijven werken bij mijn bijbaan (slagerij) daarnaast verder gezocht en en vrijwilligerswerk gedaan. Op een moment vond ik een baan als planner in de zorg maar dit was tijdelijk. Nu werk ik als kwaliteitsmedewerker en heb inmiddels een wolk van een dochter. wat niet vanzelf ging waardoor ik de studie ook weer kon gebruiken zo had ik oa zwangerschapssuiker (wat wel heel apart is met mijn postuur maar ja alles kan) Hoop dat je snel weer een hele leuke nieuwe uitdaging hebt.. Respect voor je doorzettingsvermogen

 9. Els 6 september 2018 at 08:29 - Reply

  En dan kom ik deze blog tegen. Dit is bijna mijn verhaal. Nu hard op zoek naar een nieuwe baan na 2 maanden geleden onze 2e zoon te hebben verwelkomd. Tijdens mijn verlof is mijn contract niet voortgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
  Ik had een super leuke baan maar toch ben ik nu erg op zoek naar wat ik nu wil gaan doen. Zelfde werk of toch iets compleet anders…

Reageer

CommentLuv badge