5 Lifehacks met azijn!

//5 Lifehacks met azijn!

5 Lifehacks met azijn!

Azijn: de meeste mensen zijn niet zo dol op dit zure goedje. Maar wist je dat azijn eigenlijk onmisbaar is in het huishouden? Ik zette 5 lifehacks met azijn voor je op een rijtje. Echt, na het lezen van dit artikel is je leven voorgoed veranderd!

#1 Waterkoker ontkalken met azijn

De waterkoker wordt bij ons erg intensief gebruikt. Als theeverslaafde zet ik het apparaat om de haverklap aan en ook voor de babyvoedingen gebruikte ik ‘m. Maarja, wie water kookt, kan ook kalkaanslag verwachten. En dus moest het apparaat snel en effectief van die smerige plakaat kalk worden verlost. Gooi de waterkoker eerst leeg. Men neme een fles azijn, giet deze (voor een groot gedeelte, ligt aan de inhoud van je waterkoker) in de waterkoker en zet ‘m aan. Na het koken giet je hem leeg in de wasbak. Wat zie je? Allemaal stukjes kalk, weggekookt door het azijn. Daarna even omspoelen, nog een keer koken met water (en dit natuurlijk weggooien) en je kunt weer genieten van een vers kopje thee. Ik gebruik azijn ook voor het koffiezetapparaat, op dezelfde wijze.

#2 Kalkvrije douchekraan door azijn

Een tijdje geleden ging ik met vriendinnen uit eten en we hadden het over welk huishoudelijk klusje je met de meeste tegenzin doet. Ik vertelde dat ik de badkamer schoonmaken echt afschuwelijk vind. Toen we net in ons huis woonden, was ik heel fanatiek, maar inmiddels kan ik de middeltjes tegen kalk niet meer aanslepen. Onze douchekraan krijg ik bijvoorbeeld niet meer schoon. Toen vertelde één van mijn vriendinnen iets handigs! Ik heb het een paar dagen later gelijk geprobeerd en het werkt echt. Wat heb je nodig? Een oude theedoek, een pedaalemmerzak, plakband en een fles azijn. Giet de azijn over de oude theedoek. Zorg ervoor dat de theedoek ‘zeiknat’ is. Wikkel de theedoek in zijn geheel om de douchekraan, zodat alle plekjes bedekt zijn. Doe er daarna de pedaalemmerzak omheen en fixeer dit met plakband. Zorg dat de plakband de theedoek goed strak om de kraan houdt. De pedaalemmerzak voorkomt dat de azijn verdampt. Ik heb dit ’s morgens om de kraan bevestigd en ’s avonds er weer afgehaald. Daarna heb ik met een vochtige doek met warm water de losse kalkdeeltjes verwijderd. Resultaat: de kraan glimt weer en de dikke plakkaten kalk zijn weg! Super makkelijk!

#3 Fruitvliegjes vangen met azijn

Met dit warme weer hebben we last van fruitvliegjes in huis. Hoe klein deze beestjes ook zijn, ze brengen grote ergernis met zich mee. Er zijn twee manieren om de vliegjes te vangen met azijn. Heb je appelazijn in huis? Schenk dit in een glas, doe een stukje huishoudfolie over dit glas en prik er met een vork gaatjes in. Wat ik zelf altijd doe: schenk 1 deel azijn, 1 deel afwasmiddel en 1 deel limonadesiroop in een glas. Zet dit op een plekje op het aanrecht of vlakbij de keuken waar geen kinderhanden bij kunnen en wacht rustig af. De fruitvliegjes gaan deze zoete verleiding niet weerstaan en helaas kunnen ze ook niet zwemmen. Too bad.

#4 Magnetron schoonmaken met azijn

Ik had eens tomatensoep gemaakt en er was nog wat over. Dat was net genoeg voor één persoon en Erik wilde het graag opwarmen. Even in de magnetron en je voelt natuurlijk op je klompen wel aan wat er gebeurde. De hele magnetron was rood gespetterd. Jammer joh. Ik ben flink aan het boenen en poetsen geweest, want mijn vriendje maakt nu eenmaal op het oog schoon. De plafond van mijn magnetron was dus nog gezellig rood. Maar wat hoorde ik later van mijn collega? Zet een bakje azijn in de magnetron, warm dit even op en daarna veeg je met gemak die rode vlekken weg. Wilde dat ik dit eerder had geweten 😉

#5 Azijn in plaats van wasverzachter

Wist je dat je schoonmaakazijn kunt gebruiken bij het wassen van kleding? Ik wist het niet, maar het blijkt te voorkomen dat er zeepresten in de wasmachine achterblijven. Ook vervagen kleuren minder snel door het gebruik van schoonmaakazijn. En het is nog goedkoper ook dan wasverzachter!

Kortom: met azijn bespaar je geld, je kunt er allerlei hele handige dingen mee en het is vaak nog gemakkelijker dan de reguliere manier van schoonmaken. Ik gaf nu 5 tips, maar misschien weet jij er wel meer!

Wat is jouw ultieme lifehack met azijn? Ken je er nog één die hier niet genoemd wordt? Ik lees je reactie graag terug in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

 

 

 

 

Bron: wasmachine,

 

Door |2018-01-04T11:06:05+00:00juli 30th, 2017|Meisje|3 Comments

Over de schrijfster:

3 Comments

 1. Nicole 30 juli 2017 at 06:53 - Reply

  Oh ja azijn is echt mega handig! Al doe ik er zelf weinig mee haha. Nog een tip is met gourmetten een pannetje azijn opzetten zodat die vieze geur niet blijft hangen..
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #12 | Na de zwangerschap weer begonnen!My Profile

 2. Marieke 30 juli 2017 at 07:11 - Reply

  Wat een goede tips. Die van de douchekraan kende ik niet. De rest wel.
  Overigens kan je voor je wasmachine beter geen schoonmaakazijn, maar natuurazijn gebruiken. Heeft het zelfde effect maar is veel milder en dus minder schadelijk voor de rubbers en lagers van de wasmachine 😉
  Marieke onlangs geplaatst…The Mommy Scenario Tag – dilemma’s voor mama’s My Profile

 3. Tibbie 30 juli 2017 at 07:50 - Reply

  Ah super!
  Weer een aantal goede tips er bij.
  Zelf doe ik altijd een flinke laag azijn in de waterkoker en dan de rest aanvullen met water. Dat werkt ook heel goed. Zelf kook ik daarna wel eerst een keer alleen water die ik weg gooi omdat de smaak er wat in blijft hangen.

  Met azijn kan je ook heel goed onkruid verwijderen. Sprenkel op een ochtend azijn over je onkruid en wacht de dag af (het moet wel een warme zonnige dag zijn) aan het inde van de dag Is alles verdort!

Reageer

CommentLuv badge