“Mijn kinderen gaan niet bij papa en mama in bed. Ze slapen gewoon in hun eigen bed!”. Look who’s talking now… De jongere, kinderloze versie van mij nam zich voor om haar kinderen later noooooooit bij zich in bed te nemen. Vandaag vertel ik waarom ik op dit voornemen ben teruggekomen. En natuurlijk ben ik ook erg benieuwd hoe het bij andere papa’s en mama’s gaat! Slaapt jouw kind wel eens bij jou in bed?

Mama’s goede opvoedvoornemens

Ik was onwetend en ik sliep heerlijk en ononderbroken toen ik mezelf voornam: als ik ooit kinderen krijg dan slapen ze gewoon in hun eigen bed. Ik vond het maar onzin om je kinderen bij je in bed te nemen. En trouwens, leer het ze maar weer eens af! Nou, van die beslissing ben ik echt wel teruggekomen. Mama’s goede voornemens verdwenen gauw in de prullenbak toen we een tijdje geleden wekenlang nachtelijke drama’s hadden. Een krijsende Suus, een slaapdronken papa en mama en weer vrolijk naar ons werk na hoogstens 3 uurtjes slaap. Ergens in mijn achterhoofd weerklonken die voornemens, maar na een tijdje was ik die behoorlijk vergeten. Het slaaptekort tast je geheugen nou eenmaal erg snel aan…

kind bij ons in bed slapen peuter baby - Mama's Meisje blog

Bij papa en mama in het grote bed

Erik trekt het slaaptekort beter dan ik. Ik ga wekenlang op de automatische piloot en dan ineens overvalt me het gevoel van een jetlag: ik weet niet meer of ik nou voor- of achteruit moet en hoe laat is het eigenlijk? Op zo’n punt kwam ik een tijdje geleden dus ook. Op het werk had ik die dag met moeite mijn aandacht erbij kunnen houden en ik kwam thuis, longing for my bed. Suus was in een opperbeste stemming dus we volgden het ritueeltje van wassen, pyjama aan, even spelen, papfles, in bed een verhaaltje en slaap lekker! Maar, net zoals iedere avond, begon ze weer te jammeren en dat ging niet over in slapen, maar in onophoudelijk gekrijs. Na 5 minuten er naartoe, even troosten en weer welterusten gewenst. Dit herhaalde zich om de 10 minuten. Deze avond verliep net als alle afgelopen avonden en rond half 12 was ik er helemaal klaar mee. ‘Suus slaapt vanavond bij ons‘, deelde ik Erik mee. Ik legde haar tussen ons in, ze begon gezellig te kletsen en met haar konijnenknuffels te zwaaien. Ik ging met mijn rug naar haar toe liggen en viel ein-de-lijk op een redelijk normaal tijdstip in slaap… En werd pas weer wakker toen mijn wekker afging!

Overprikkeld en overstuur

De volgende dag was Suus minder huilerig en toen we haar ’s avonds naar haar eigen bed brachten, was er niets aan de hand. Naderhand heeft zich dit nog een paar keer herhaald en wat valt ons op: als we een dagje weg zijn geweest of we hebben veel visite gehad (bijvoorbeeld de verjaardag van Erik een paar weken geleden), dan is ze heel onrustig en huilerig. Ze kan de slaap dan niet goed vatten, ook al houden we elke avond hetzelfde ritueel aan. Ze heeft dan echt behoefte aan papa of mama en wil het liefst bij één van ons hangen. Als we haar dan een nachtje bij ons in bed leggen, is er de volgende dag niets meer aan de hand. Ze slaapt dan overdag wel heel veel, maar accepteert het om ’s avonds weer in haar eigen bed te liggen. Als we dit niet doen, dan huilt ze avond na avond en blijft onrustig. De kortste klap is dus om haar een nachtje bij ons in bed te doen. Voor ons allemaal fijn: Suus voelt zich veilig en slaapt lekker, wij genieten van onze nachtrust.

Bij papa en mama in bed slapen regel of uitzondering - Mama's Meisje blog

Bij ouders in bed slapen: verstandig?

Een kind bij ouders in bed laten slapen: is dat wel zo verstandig? Natuurlijk houd ik in mijn achterhoofd dat ik dit graag uitzondering wil houden en geen regel. Maar nu komt het hoogstens 2 keer per maand voor en dat is prima. Het overgrote deel slaapt Suus gewoon lekker in haar eigen bed. Wij doen wat voor ons werkt en dat is het belangrijkste. Of het verstandig is: time will tell! We slapen nu in ieder geval weer allemaal en dat is mij heel wat waard!

Slaapt jouw kindje wel eens bij jullie in het grote bed? Hoe sta jij hier tegenover? Heeft jouw kind ook wel eens behoefte aan veiligheid en knuffels van papa of mama na een drukke dag? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Ik schreef al eerder over doorslapen en waarom onze dochter een half jaar bij ons op de kamer sliep

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Bron: bed, handjes