Tijdens mijn zwangerschap kwam ik erachter dat ik draagster ben van GBS. Toen ik daarover gebeld werd door de verloskundige, had ik geen idee wat GBS is. Wat het precies inhoudt, hoe ik erachter kwam dat ik GBS-draagster ben en waarom het gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby? Ik vertel er vandaag meer over.

Wat is GBS?

GBS is de afkorting van Groep B Streptokokken. De Groep B Streptokok is een bacterie die van nature in het lichaam kan voorkomen (in de darm). Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina en meestal kan dat geen kwaad. Maar een klein gedeelte van de pasgeboren baby’s kan ernstig ziek worden van infectie met deze bacterie. GBS komt voor bij 1 op de 5 volwassenen en mensen die deze bacterie in hun lichaam hebben, zijn ‘dragers‘. Als je GBS-draagster bent, hoef je geen klachten van de bacterie te hebben. Meestal weet je dus niet eens of je wel of geen drager bent.

Hoe kwam ik erachter dat ik GBS-draagster ben?

Ik had veel last van harde buiken en bij controle door de verloskundige bleek ik een blaasontsteking te hebben. Vervolgens werd ik doorgestuurd naar de huisarts, die mijn urine op kweek stuurde. In de tussentijd kreeg ik een antibioticakuur om de blaasontsteking te behandelen. Na ongeveer 1,5 week werd ik gebeld: uit de kweek was gebleken dat mijn blaasontsteking werd veroorzaakt door de GBS. Vanaf dat moment was bekend dat ik GBS-draagster ben. Wanneer je drager bent van GBS, kan de bacterie in je vagina voorkomen. Als de GBS een urineweginfectie veroorzaakt, is er sprake van zware kolonisatie. Dat betekent dat er zoveel bacteriën aanwezig zijn, dat ze zelfs een blaasontsteking hebben veroorzaakt. Dit is een risicofactor bij de bevalling.

Welke gevolgen had GBS voor mijn bevalling?

De verloskundige vertelde dat ik nu ‘medisch‘ was geworden. Dat hield in dat ik rond 36 weken werd overgedragen aan de gynaecoloog. Ik zou in het ziekenhuis moeten bevallen en minimaal 4 uur voordat de baby werd geboren antibiotica moeten krijgen. Liefst eerder en de antibiotica zou om de 4 uur gegeven worden totdat de baby geboren was. Ook zouden we na de geboorte 24 uur ter observatie moeten blijven om te controleren of de baby geïnfecteerd was. Omdat ik uiteindelijk werd ingeleid, heb ik 3 doses antibiotica gehad (om de 4 uur) waarvan één gift op de OK, vlak voor de keizersnede. We zijn na de geboorte uiteindelijk 5 dagen in het ziekenhuis gebleven door andere complicaties.

GBS-draagster GBS bacterie groep b streptokokken ziek door gbs baby zwanger zwangerschap - Mama's Meisje blog

Hoe kan de baby geïnfecteerd raken met GBS?

LET OP: een besmetting betekent dat de bacterie aanwezig is op de huid en slijmvliezen van de baby. Een infectie betekent dat de bacterie het lichaam van de baby is binnengedrongen en dat de baby ziek wordt. Er is dan sprake van GBS-ziekte.

De baby kan al in de baarmoeder besmet raken met GBS indien de moeder GBS-draagster is. Wanneer de vliezen gebroken zijn, kan de bacterie vanuit de vagina in het vruchtwater terechtkomen. Hoe langer de tijd tussen het breken van de vliezen en de geboorte is, hoe groter de kans op besmetting. De baby drinkt immers het vruchtwater en heeft ook vruchtwater in de longen. Heel soms kan de baby besmet worden zonder dat de vliezen gebroken zijn.
De baby kan tijdens de bevalling besmet raken. Normaal gesproken wordt de baby daar niet ziek van: ongeveer 1% van deze baby’s wordt vrij snel na de geboorte wel ziek. Een klein aantal baby’s wordt na de eerste levensweek besmet, bijvoorbeeld via de handen van een volwassene. Sommige baby’s zijn al tijdens de geboorte besmet, maar worden pas later ziek. Dit kan tot 3 maanden na de geboorte gebeuren.

GBS-ziekte bij een baby

De meeste baby’s die geïnfecteerd zijn met GBS worden binnen 24 uur ziek. De eerste verschijnselen kunnen zijn:

zachte, kreunende ademhaling
snelle of oppervlakkige ademhaling
ademstilstanden
grauwe, bleke, blauwe huid in plaats van mooi roze
de baby voelt slap aan en is suf
de baby reageert erg sterk op prikkels (bijv. aanraking)
stuipen (convulsies)

 

Ernstig verloop van GBS-ziekte bij baby’s

GBS-ziekte kan zich binnen een paar uur ontwikkelen, dus in heel snel tempo. Soms komt medische hulp daardoor te laat. Het komt zelfs voor dat de baby overlijdt, terwijl de behandeling wel snel is gestart. Er kunnen verschillende zeer ernstige ontstekingen ontstaan, soms meerdere tegelijk: longontsteking, een bloedvergiftiging en/of hersenvliesontsteking. Ongeveer 5 op de 100 kinderen met GBS-ziekte overlijden. Kindjes die dit ernstige verloop wel overleven, kunnen restverschijnselen overhouden zoals ontwikkelingsachterstand, problemen met motoriek, epilepsie, doofheid en spasticiteit.

Waarom is het zo belangrijk dat GBS bekender wordt?

Toen mijn urine gecontroleerd was en ik naar aanleiding van het telefoontje van de verloskundige op zoek ging naar informatie, had ik pas in de gaten wat het inhoudt om GBS-draagster te zijn en hoe ernstig dit had kunnen verlopen. Het deed me ook nadenken: wat als ik geen urineweginfectie had gekregen? Dan was er geen kweek gemaakt en wist ik nergens van. Mijn dochter is gelukkig niet ziek geworden. Maar er zijn ook ouders van wie de baby wel ziek is geworden. Voordat de artsen dan gediagnosticeerd hebben dat het om GBS gaat, ben je heel wat kostbare uren verder. Door awareness te creëren, krijgt GBS meer bekendheid en hopelijk kunnen er daarmee zieke kindjes en sterfgevallen worden voorkomen. De informatie in deze blog is heel compact. Wil je meer informatie over GBS? Informeer bij je verloskundige, gynaecoloog of (huis)arts!

Het doel van deze blog is om de term GBS meer bekendheid te geven. Tekst uit deze blog is er geenszins op gericht om te adviseren en is voornamelijk uit eigen ervaring geschreven. Heb je vragen over GBS? Stel ze dan aan jouw verloskundige, gynaecoloog of (huis)arts. 

Op Social Media deed ik een oproep: ben jij GBS-draagster en heb je ervaring met GBS? Reageren kan nog steeds via info@mamasmeisje.com

Katja vertelt over haar zoontje die ziek werd door GBS.
Marjolein verloor haar dochtertje aan de gevolgen van GBS.

Ben jij bekend met de term GBS? Misschien ben je zelf ook GBS-draagster? Wat is jouw ervaring met GBS? Wil je reageren op mijn verhaal, dan zie ik je reactie graag in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Mailen mag ook: info@mamasmeisje.com

Liefs Karin

 

 

 

 

Bron: NVOG, OGBS