Ik kwam 45 kilo aan tijdens mijn zwangerschap (extreme gewichtstoename)

///Ik kwam 45 kilo aan tijdens mijn zwangerschap (extreme gewichtstoename)

Ik kwam 45 kilo aan tijdens mijn zwangerschap (extreme gewichtstoename)

“Dat duurt vast niet lang meer”… “Weet je zeker dat er maar één in zit?”… “Niet teveel eten, het moet er ook allemaal weer af!”… Een selectie uit de opmerkingen die ik kreeg vanaf de 27e week van mijn zwangerschap. Ik kwam 45 kilo aan tijdens mijn eerste zwangerschap en vertel vandaag hoe dat zo is gekomen!

Aankomen tijdens de zwangerschap

Zwangerschap en aankomen gaan hand in hand samen. Eerlijk gezegd had ik voor de tijd een heel mooi ideaalbeeld voor me. Ik was immers die fitte meid die van bewegen hield! Dus ook al was ik zwanger, ik zou gewoon doorgaan met fietsen en hardlopen. Als dat allemaal te zwaar zou worden (ergens aan het eind van mijn zwangerschap, zo verwachtte ik), dan zou ik wel gaan zwemmen en wandelen. Ik genoot van bewegen en het zou mijn conditie op peil houden, twee vliegen in één klap toch? Boy, was I wrong… Rondom mijn positieve test woog ik 80 kilo. Ik was voor mijn doen niet helemaal tevreden over dit gewicht, maar het was verder geen issue. Er stond een live changing event te gebeuren, dus mijn gewicht, daar was ik helemaal niet mee bezig! Het viel me wel op dat ik al heel vroeg positiebroeken moest dragen omdat mijn buik onderin echt boller werd. En toen ik rond 7 weken de intake bij de verloskundige had, was ik al 6 kilo aangekomen. Maar, zo hoorde ik veel: je kunt in het begin een sprint maken en later weer een tijdje ‘stilstaan‘. Daar gokte ik dan maar op! Ik kon niet wachten tot ik zo’n mooie bolle buik had, zodat iedereen zag dat ik zwanger was!

Ik kwam 45 kilo aan tijdens mijn zwangerschap extreme gewichtstoename zwanger aankomen - Mama's Meisje blog

Extreme gewichtstoename tijdens zwangerschap

Die bolle buik, die kreeg ik vrij snel. Was het met 15 weken nog de vraag of ik nou zwanger of iets te dik was, met 18 weken was er echt geen twijfel meer mogelijk. Ik merkte dat het getal op de weegschaal ook behoorlijk meegroeide. Het schoot wel eens door mijn hoofd dat ik nog niet eens op de helft was en nu al zoveel aangekomen. Maar ik wandelde dagelijks minimaal een half uur (dat ideaalbeeld over hardlopen was allang verdwenen) en at gezond. Rond de 25e week bereikte ik de 100 kilo grens. Even slikken, maar ik zou over een paar weken vast even stilstaan. Gek vond ik het wel, want hoewel ik echt wel eens een koekje, chips of chocolade at, zat ik niet vreselijk te bingen en at eigenlijk heel gezond zoals ik altijd al deed. De verloskundige vroeg wel of ik vocht vasthield, maar tot dan toe had ik daar geen last van. Met 28 weken was ik weer 4 kilo gegroeid. Ik begon het nu zelf wat meer in de gaten te houden en moest voor de tweede keer op zoek naar positiekleding: alle broeken die ik had, pasten me niet meer…

Gewichtstoename tijdens zwangerschap extreem - Mama's Meisje blog

Onzeker door gewichtstoename tijdens zwangerschap

Begin mei was het eerste warme weekend van 2016. Temperaturen van 27 graden en het startschot van een boel ellende voor mij. Ik had een verjaardag en overdag de hele dag met mijn benen omhoog gezeten. Op het feestje heb ik gewoon op een stoel gezeten en op een gegeven moment ging ik naar huis, omdat ik het gevoel had dat mijn voeten uit elkaar knalden. Nog geen man overboord, want ik wist dat vocht vasthouden heel veel voorkomt tijdens de zwangerschap. Tijden de controle rond 33 weken was ik weer 4 kilo aangekomen. De teller stond inmiddels op 108 kg. Dat was dus plus 28 kilo en eerlijk gezegd vond ik het nu wel genoeg. Ik kreeg steeds vaker opmerkingen en dat in combinatie met hormonen: ik was zo onzeker als de pest. Gevolg: ik bleef heel veel thuis, want ik schaamde me gewoon voor hoe ik er nu uitzag. Ook klaagde ik toch alleen maar, ik zat mezelf in de weg. Dus liever zat ik de hele dag op de bank met mijn benen omhoog óf lag ik in bed om de dagen af te strepen.

Gewichtstoename extreem aangekomen tijdens zwangerschap ik kwam 45 kilo aan zwanger aankomen - Mama's Meisje blog

Rond 35 weken werd ik doorgestuurd naar de gynaecoloog. Ik had een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen vanwege dragerschap van GBS. Ik had voor de vierde keer blaasontsteking en de kuur sloeg niet meer aan, dus vandaar een vroege verwijzing. Ik liep netjes mijn controles af en kreeg op een gegeven moment harde buiken door die onbehandelde blaasontsteking. Toch maar een kuurtje! Door de kuur kreeg ik in het weekend last van mijn maag, waardoor ik me op maandag bij het observatorium meldde. Een uurtje aan de CTG en bloeddrukband en daaruit bleek mijn bloeddruk 145/90. Niet schrikbarend hoog, geen reden tot onmiddellijk handelen, wel tot om de dag controle vanwege het risico op zwangerschapsvergiftiging.

Extreem veel aankomen zwanger zwangerschap gewichtstoename hoeveel kilo 45 - Mama's Meisje blog

Zwanger en extreem vocht vasthouden

De gynaecoloog had mij natuurlijk niet in een eerder stadium gezien. Toen ik vertelde dat ik mijn gewicht een puntje van aandacht vond, werd daar in eerste instantie niet zo begripvol op gereageerd. Iedere zwangere vrouw komt aan, de een iets meer dan de ander… Mijn benen zaten helemaal vol vocht en het begon ook in mijn handen te zitten. In één weekend ben ik van 116 (vrijdag) naar 121 kilo (maandag) gegaan. De verloskundige van het ziekenhuis bij wie ik die maandag na het weekend op controle was, geloofde mij eerst niet. Nadat ik op de weegschaal had gestaan, zag ik haar wel bedenkelijk kijken. Ook zat mijn gezicht helemaal vol vocht, ik ‘kneep‘ zelfs met mijn ogen omdat er allemaal vocht omheen zat. Over vocht gesproken, tijdens die afspraak kwamen de waterlanders! Alles kwam eruit: dat ik heus wel wist dat iedere zwangere vrouw het helemaal zat was aan het eind, maar dat ik echt niet meer kon. Dat ik nu in een rolstoel geduwd werd en maar vol bleef lopen, balend dat mijn bloeddruk zo stabiel bleef. Ik kon de baby wel uit mijn buik kijken!

Eindelijk verlost!

Deze verloskundige regelde een afspraak met de opper-gynaecoloog. En ja hoor: zij ging akkoord met inleiding op 39 weken en 1 dag. Ik kon beginnen met aftellen. Op maandagochtend voordat we naar het ziekenhuis vertrokken voor inleiding, heb ik me voor het laatst gewogen: 124,3 kilo… Uiteindelijk is Suus op donderdag geboren en ben ik in die tussenliggende dagen nog meer volgelopen met vocht, met zwangerschapsvergiftiging tot gevolg. Maar het allerbelangrijkste is dat Suus gezond ter wereld is gekomen! In het nagesprek gaf de gynaecoloog aan dat ze er niet precies de vinger op kunnen leggen waarom ik zo extreem ben aangekomen. Waarschijnlijk heeft het met een extreme reactie op de hormonen te maken. Ook de kans op herhaling bij een eventuele volgende zwangerschap kunnen ze niet voorspellen. De kans op zwangerschapsvergiftiging staat hier los van: die is net als bij ieder ander die tijdens de eerste zwangerschap hiermee te maken heeft gehad, licht verhoogd.

Extreme gewichtstoename tijdens zwangerschap ik kwam 45 kilo aan - Mama's Meisje blog

Benieuwd welke gevolgen deze extreme gewichtstoename voor mijn lichaam heeft gehad? Ik vertel erover in deze blog. Ook ben ik erg benieuwd of er meer vrouwen zijn die zo extreem zijn aangekomen tijdens de zwangerschap. Was er bij jou een aanwijsbare oorzaak? Ik lees graag jouw reactie in de comments of op Facebook of Instagram

 

Door |2019-01-04T15:38:13+00:00april 1st, 2017|Persoonlijk|18 Comments

Over de schrijfster:

18 Comments

 1. Christa 1 april 2017 at 08:07 - Reply

  Wow wat heftig!!
  En wat naar dat niemand je echt serieus nam of het zelfs ‘doorhad’.
  Ik ben inderdaad dan heel benieuwd hoe je dat na de zwangerschap gedaan hebt, ging het er gelijk weer af?
  Ik ben bij de oudste net geen 10 kilo aangekomen en bij de tweede 14 kilo.
  Bij mij vroegen ze de tweede keer ook of ik er geen 2 had, niet teveel at..etc omdat ik een enorme buik had…. maar dat bleek meer aan mijn dochter te liggen… gelukkig was ik verder nergens ‘uitgezet’
  Christa onlangs geplaatst…Maart roerde zijn staartMy Profile

  • mamasmeisje 1 april 2017 at 22:15 - Reply

   Dankje voor je reactie Christa! Volgende week zaterdag beschrijf ik het vervolg 🙂

 2. MamaIssues 1 april 2017 at 08:13 - Reply

  Jeetje wat een verhaal en wat naar!!! Ook gek dat het geen oorzaak had
  Gelukkig is je meisje gezond geboren
  MamaIssues onlangs geplaatst…Logo maken met FiverrMy Profile

  • mamasmeisje 1 april 2017 at 22:17 - Reply

   Dankje Marileen. Inderdaad, dat ze gezond geboren is, is het allerbelangrijkst!

 3. Miriam 1 april 2017 at 08:29 - Reply

  Wat heftig. Vooral dat je niet geloofd werd. Ik kan mij goed indenken dat je onzeker wordt en twijfelt aan je lichaam. Ik ben erg benieuwd naar wat de gevolgen voor je zijn (geweest). Zelfs ben ik 9 maanden extreem ziek geweest. Dat heb ik als heftig en niet leuk ervaren. Maar met name de nasleep vond ik pittig. Ik ben het vertrouwen in mijn lichaam kwijt geraakt. Ben benieuwd of jij dat ook zo heb ervaren
  Miriam onlangs geplaatst…Geen roze wolk tijdens de zwangerschapMy Profile

  • mamasmeisje 1 april 2017 at 22:15 - Reply

   Ik heb vooral last gehad van het verschil in wat ik wilde (geestelijk) en kon (lichamelijk). Daar worstel ik nu nog wel mee maar het gaat al beter!
   Het vertrouwen in je lichaam kwijtraken, zoals jij beschrijft, herken ik wel.

 4. Marieke 1 april 2017 at 08:48 - Reply

  Jeetje wat heftig zeg. En het ergste dat je niet echt serieus genomen werd over je gewicht.
  Ik kwam bij Luca 10 kg aan en bij Giulia uiteindelijk 6 maar kwam door zwangerschapsdiabetes.
  Marieke onlangs geplaatst…Bye bye MarchMy Profile

  • mamasmeisje 1 april 2017 at 22:16 - Reply

   Ja het was behoorlijk heftig. Als ik nu foto’s zie, kan ik amper geloven dat ik dit was vorig jaar zomer.

 5. Chaiyenne 1 april 2017 at 20:40 - Reply

  Jeetje zoveel vocht vasthouden op die foto .. ben je het daarna wel snel kwijt geraakt?
  Ik ben zefls 22 kilo aangekomen in mijn zwangerschap waat ik er nu 2 jaar nog 12 van over heb. Ik bewoog helemaal niet meer ik kreeg in mijn zwangerschap echt een kick naar vet eten.. vorig jaar in een burnout gekomen maar dit jaar wil ik er wel wat aan doen … maar ik kan nog niet echt de motivatie vinden . Hoe ongelukkiger ik mij voel hoe slechter ik voor mijzelf ga zorgen .. eindeloos cirkeltje die doorbroken moet worden . Maar goed ik wil graag nog een 2de en wil niet meer zoveel aankomen haha dus ik moet nu echt die knop om . Voel jij je nu na je bevalling wel weer goed ?

  • mamasmeisje 1 april 2017 at 22:16 - Reply

   Dankje voor je reactie Chaiyenne! Volgende week zaterdag beschrijf ik hoe het verder ging na de bevalling 🙂

 6. Inge 5 april 2017 at 22:05 - Reply

  Wow ik herken mezelf. Ik ben ook meer dan 40 kilo aangekomen bij mijn eerste zwangerschap. (Ben gestopt met wegen) Stond ook bol van het vocht. Kwam op het laatst ook 5 kilo per week aan. Liep midden in de winter met slippers aan omdat niks meer paste. Mijn ogen werden ook dicht gedrukt door het vocht. Ik werd met 37 weken ingeleid ivm zwangerschap vergiftiging. Helaas zijn niet alle kilo’s eraf gegaan. Ben nu 13 weken zwanger van de tweede. Hoop dat ik nu niet zoveel aan kom.

  • mamasmeisje 9 april 2017 at 09:22 - Reply

   Vreselijk he! Ik hoop met je mee!

 7. Chantal 22 september 2017 at 20:12 - Reply

  Wat ben ik benieuwd naar het vervolg! Ik herken er behoorlijk wat in. Al viel ik de eerste 4 maanden af wegens overgeven, maar daarna ? En hoe ellendig en onzeker je er van kan worden!
  Ook nu na 5 maanden zit er nog heel veel aan..

  • mamasmeisje 25 september 2017 at 13:11 - Reply

   Het vervolg staat onderin de blog gelinkt: de roze tekst ‘negen maanden op en af’.

 8. Roelina 18 februari 2018 at 21:44 - Reply

  Ik kwam 25 plus kilo aan (hield op met wegen bij 25 kg), drie keer. Vooral de tweede zwangerschap behoorlijk wat vocht. Vooral dat vocht is naar, je voelt je echt letterlijk opgeblazen. Heel naar.
  Roelina onlangs geplaatst…Peuters… made with love #4My Profile

 9. Lynn Mahieu 12 mei 2018 at 21:34 - Reply

  Wooow heavy!! Ik kan het me echt niet voorstellen, ik ben maar 9 kilo bijgekomen tijdens mijn zwangerschap en hoop dat dat bij m’n volgende zwangerschappen niet veel meer zal zijn. Ben je bij je 2de zwangerschap ook veel bijgekomen of viel het deze keer beter mee? (Ik hoop voor jou van wel want het lijkt me heel zwaar dat je dat extra gewicht steeds moet meesleuren! :s )

 10. Tiffany 28 januari 2019 at 13:47 - Reply

  Ik heb precies het zelfde als jou het lijkt wel mijn eigen verhaal,, ben dan spontaan met 37 weken bevallen,, met zwangerschapsvergifting maar zat ook helemaal vol met vocht en vet 45 kilo zwaarder,,, waar er nu nog 10 vanaf moeten

 11. Linda 28 januari 2019 at 19:44 - Reply

  Ik ben tijdens de zwangerschap van mijn dochter ook extreem veel aangekomen. Van 60 naar 96 kg. Ik kwam gemiddeld een kg per week aan. Doordat het zo stabiel omhoog ging, was er geen reden tot zorg volgens de vk. Suiker test heb ik ook niet hoeven doen. Van de 36kg zijn er wel 20 blijven plakken.
  Bij mijn zoontje ben ik ‘maar’ 14/15kg aangekomen.
  Linda onlangs geplaatst…Bevallingsverhaal ManuMy Profile

Reageer

CommentLuv badge