Hoe is het om een jonge moeder te hebben?

///Hoe is het om een jonge moeder te hebben?

Hoe is het om een jonge moeder te hebben?

Vorige week las ik een blog van Saskia, van Twinkelbella. Zij schreef een goede blog over ‘wanneer ben je een jonge moeder?’. Dat zette me aan het denken. Want ik héb een jonge moeder. Hoe is dat eigenlijk?

Twintig en moeder

Mijn moeder was 19 toen ze zwanger werd van mij en 20 toen ik werd geboren. Nu denk je misschien, dat is jong! Maar mijn ouders waren getrouwd, kochten hun eerste huis, werkten allebei en waren klaar voor het ouderschap. Dus werd hun wereld een stukje mooier op 4 september 1988 😉 Mijn zusje kwam twee jaar later (mijn moeder was toen dus 22).

Moeders van vriendinnen

Eigenlijk ben ik me als jong kind nooit zo bewust geweest van de jonge leeftijd van mijn moeder. Voor mij was mijn moeder natuurlijk een mama net als andere mama’s. Ze was in mijn ogen dus echt geen uitzondering op moeders van vriendinnetjes. Ze was net zo streng 😛 en ik mocht heus niet alles omdat ze jong was. Pas toen ik op de middelbare school kwam, viel me wel eens op dat andere moeders vaak veel ouder waren. Gemiddeld 10 jaar, maar soms ook nog een stuk ouder. Ligt er natuurlijk ook aan hoeveelste kind in de rij je bent binnen je eigen gezin.

Toen ik 12 was, kreeg ik een broertje. Mijn moeder was toen 32. Dat was dus een leeftijd waarop veel ‘andere moeders’ van mijn vriendinnen ooit aan kindjes waren begonnen. Mijn moeder is dus voor ‘mijn generatie’ heel jong, maar voor mijn broertje ‘gewoon’. Grappig om te zien.

Vooroordelen over jonge moeders

In mijn dagelijks leven komt het nog wel eens ter sprake. Ik ben nu 28, mijn moeder is net 49 geworden. Volgend jaar hebben we dubbel feest: mama wordt 50 en ik word 30. Als het daarover gaat, vullen veel mensen in dat mijn moeder waarschijnlijk per ongeluk zwanger is geraakt van mij. Maar dat is helemaal niet het geval en best wel kortzichtig. Mijn ouders hadden het gewoon goed voor elkaar op jonge leeftijd en ik was gewenst en welkom. Daarom kan ik me goed voorstellen dat het voor ‘jonge moeders’ heel irritant is om zulk commentaar te krijgen. Ik denk dat een tv-programma zoals ‘Vier handen op één buik’ een beetje bijdraagt aan dat beeld. Niet iedere ‘jonge moeder’ heeft dezelfde uitgangspositie. En zoals Saskia zich in haar blog al afvraagt: wanneer ben je eigenlijk een jonge moeder? Zelf was ik trouwens 27 toen Suus werd geboren, ik beschouw dat als een normale leeftijd 🙂

Wil je reageren? Dat kan in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

 

Door |2018-07-10T18:53:36+01:00maart 12th, 2017|Persoonlijk|9 Comments

Over de schrijfster:

9 Comments

 1. Nicole 12 maart 2017 at 06:47 - Reply

  Ik heb ook een jonge moeder. Zij kreeg mij echter op haar 18e en dat was niet gepland.. Maar ze hebben het super gedaan samen, m’n vader en moeder en ik heb ook nooit echt het gevoel gehad dat het anders was. De ouders van mijn man zijn inderdaad 10 jaar ouder dan mijn ouders zelf zijn. Dat verschil merk je dan wel..
  Nicole onlangs geplaatst…Eigenwijs de week door #36 | feest, feest en nog eens feest!My Profile

 2. Nicole 12 maart 2017 at 07:26 - Reply

  Grappig inderdaad dat het er net aan ligt hoeveelste kind je ben.. mijn moeder was 23 toen mijn oudste zus geboren werd.. dus die heeft ook een jonge moeder.. ik vind niet dat ik een oude of jonge moeder heb.. ze was 33 toen ze mij kreeg! Ikzelf was ook jong moeder voor veel mensen.. heel veel oordelen gehoord! Was 23 toen Veerle geboren werd!

 3. Nikkki 12 maart 2017 at 07:47 - Reply

  Mijn moeder was ook 19 toen ze zwanger werd, 20 toen ik kwam. Wij hebben in 2016 flink feest gehad ik werd 30 en ons mam 50!

  • mamasmeisje 12 maart 2017 at 10:37 - Reply

   Wat leuk 😀

 4. Ilse 12 maart 2017 at 07:52 - Reply

  Mijn moeder was net 30 toen ze mijn zusje, haar vierde en laatste kind, kreeg. Voor deze tijd best jong, toen niet heel uitzonderlijk. Helemaal gepland ook. Ze is nu eind 50 en heeft al 10 kleinkinderen!

  • mamasmeisje 12 maart 2017 at 10:37 - Reply

   En ook nog een heeeele lieve moeder en beppe 😀

 5. Priscilla 12 maart 2017 at 09:25 - Reply

  Mijn moeder was bijna 35 toen ze mij kreeg, haar enige kind. Dat was begin jaren 80 best oud. Ik had dan ook altijd een van de oudste moeders van de klas!

 6. MamaIssues 12 maart 2017 at 18:33 - Reply

  Ik was net 23 toen mijn oudste geboren werd… inderdaad hoor ik ook vaak allerlei vooroordelen hierover
  Nu ben ik 29 en heb ik 3 kids
  Jong?
  Ik vind van niet!
  Vind het juist heel leuk!!
  MamaIssues onlangs geplaatst…Mijn eigen onderneming startenMy Profile

 7. Daisy Dingen 12 maart 2017 at 23:35 - Reply

  Mijn moeder was 23 toen ik (de oudste thuis) werd geboren… Mijn zusje is twee jaar jonger dan ik. Ik vond het altijd wel fijn om een jonge moeder te hebben. Meestal merkte ik er niet veel van, maar ik zag wel eens dat er ouders als op/oma werden aangesproken… En ik denk dat ik me daar stiekem, vooral als puber, er ongemakkelijk bij zou hebben gevoeld… Dan dacht ik wel eens, pfew gelukkig heb ik jonge ouders 🙂
  Daisy Dingen onlangs geplaatst…De 5 favoriete Disney films van Emma.My Profile

Reageer

CommentLuv badge